Kuinka paljon valokuvausharrastus maksaa?

Valokuvausharrastus saa katsomaan maailmaa ihan uusin silmin, eri kuvakulmista ja väreissä. Se saa pysähtymään luonnossa ja kadulla sellaisissa kohdissa, joita ei aikaisemmin olisi edes huomannut. Valokuvaaminen ei käy koskaan tylsäksi, sillä uusia kuvauskohteita riittää loputtomiin.
valokuvaaja kukkaniityllä
Valokuvaus harrastuksena voi kuitenkin käydä kalliiksi, sillä täydellisen kuvan metsästys laukaisee kilpavarusteluvietin. Peruskameran saa alle sadalla eurolla, mutta huippulaatuisesta järjestelmäkamerasta voi joutua maksamaan useita tuhansia. Tähän päälle tulevat tietenkin objektiivit eri kuvaustilanteisiin sekä jalustat ja muut lisävarusteet.

Kun varusteluviettiä ei enää pysty hillitsemään, ja uuden kameran tai varusteiden hankinta on edessä pikavippi on kätevä apu, ja sen avulla voikin hankkia ehkä sen astetta paremman laitteen.

Kameroiden hintahaitari – valokuvausharrastus euroina

Kameroiden hintahaitari on laaja. Hyvä käytetty kamera voi lähteä mukaan muutamalla kympillä tai satasella. Mutta jos on ostamassa käytettyä kameraa, on hyvä olla tarkkana siinä, mitä on ostamassa. Kauppaan voi kuulua vain kameran runko eli objektiivin voi joutua hankkimaan erikseen. Myös objektiivien hinnat vaihtelevat kympeistä satasiin.

Hyvä kamera ja erityisesti järjestelmäkamera maksaa yleensä vähintään 500 €, mutta hintakatto on tuhansissa euroissa. Näissä on yleensä perustason objektiivi mukana. Toki moni valokuvausta aktiivisesti harrastava hankkii yleensä useamman objektiivin erilaisiin käyttötarkoituksiin.
nainen ottaa valokuvan kamerajalustan avulla
Jos haluaa ottaa hyviä kuvia luonnossa tai erityisesti pimeällä, jolloin kameran vähäinenkin tärähtäminen pilaa kuvan, on hankittava myös jalusta. Jalustan voi saada alle 100 eurolla ja jälleen näitäkin on monenlaisia erilaisiin tarkoituksiin.

Varsinkin ulkona liikkuessa kamera kannattaa suojata hyvin, joten kameralaukku on hyvä ostos. Sellaisenkin saa noin 100 eurolla.

Ihan edullisimmasta päästä valokuvaus harrastuksena ei ole, mutta antoisa se kylläkin on.

Millainen on hyvä kamera?

Kamera kannattaa tietenkin valita oman käyttötarpeen mukaan. Jos tarkoituksena on ottaa kuvia lähinnä perhealbumiin ja muistoiksi lomamatkoilta, ihan tavallinen digikamera riittää.
Kameroista löytyy myös vesitiiviitä versioita, joilla saa upeita kuvia aivan uudessa ympäristössä.

Kun valokuvausharrastus etenee satunnaista näpsintää pidemmälle, on aiheellista opetella kameroita koskevaa sanastoa. Esimerkiksi kuvakenno on hyvä tunnistaa ja perehtyä sen merkitykseen. Kuvakennon voi ajatella olevan filmin vastine digitaalisissa kameramalleissa. Mitä suurempi kuvakenno on, sen enemmän se antaa mahdollisuuksia hämärässä ja pimeässä kuvaamiselle ja vähentää kuvan kohinaa. Se auttaa vangitsemaan valoa, mikä tekee kuvasta yksityiskohtaisemman.

Luova valokuvaaja osaa hyödyntää kameran manuaaliasetuksia. Niiden avulla kuvaaja voi itse säädellä esimerkiksi valotusaikaa ja valotusaukkoa. Parhaimman kuvauskokemuksen ja tuloksen antaakin järjestelmäkamera, jossa on laajat manuaaliasetukset.

Objektiivit ja muut kameratarvikkeet voi hankkia matkan varrella. Objektiivit ovat toki järjestelmäkameran käyttäjälle suuri etu, sillä vaihdettavat objektiivit antavat mahdollisuuden muuttaa kameran ominaisuuksia kuvauskohteen mukaan.

Kannattaako ostaa käytetty kamera vai uusi kamera? Se riippuu täysin omasta budjetista sekä harrastusinnokkuudesta. Kameravalikoimaa käytettyjen puolelta löytyy netistä ja ne kannattaa ainakin katsastaa, kun harrastusta on aloittelemassa.

Valokuvaus kehittyy kuitenkin jatkuvasti ja kehittyneemmät kamerat ominaisuuksineen antavat mahdollisuuden monipuolisempiin ja laadukkaampiin kuviin. Peruskamera todennäköisesti käy jossain vaiheessa intomieliselle harrastajalle riittämättömäksi ja on panostettava parempaan laitteeseen.

Inspiraatiota upeista kuvista

Maailmalla järjestetään useita kilpailuja, joissa valitaan vuosittain vuoden valokuvista upeimmat, kauneimmat tai koskettavimmat kuvat eri kategorioissa. Osaan näistä voivat osallistua myös harrastajavalokuvaajat, sillä mukana on usein myös kaikille avoin sarja. Ainakin harrastajan kannattaa seurata valintoja, sillä näistä saa paljon inspiraatiota omaan valokuvaharrastukseen.

Uusimpana villityksenä valokuvausta harrastavien keskuudessa on drone-kopterilla otetut kuvat. Dronella kuvaaja pääsee korkealle maanpinnan yläpuolelle ja saa kuviinsa aivan uuden näkökulman.

Upeita kuvia löytyy myös netistä ja näistä voi ottaa oppia niin hyvässä kuin pahassa. Millaisia näkökulmia ehkä kannattaa ottaa ja millaisia välttää.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *