EU sallii e-kirjoille tasavertaisen verokohtelun painetun median kanssa

Euroopan Unionin jäsenmaiden valtiovarainministerit ovat kokouksessaan Luxemburgissa päässeet sopimukseen digitaalisten julkaisujen arvonlisäverokohtelusta. Jatkossa jokainen EU maa voi päättää kohteleeko se e-kirjojen ja muiden sähköisten julkaisujen verotusta eri tavalla vai samoin kuin perinteisen median tuotteiden verotusta.
Amazon Kindle lukulaite ja kirjapino
Tähän asti EU on määritellyt digitaaliset mediatuotteet palveluiksi, joihin on sovellettu korkeinta arvonlisäveroa, esimerkiksi Suomessa 24%. E-kirjan ja äänikirjan hinnassa on siis ollut voimassa korkein verotaso, kun taas painetun kirjan ALV on 10% ja sanomalehden 10%.

Mikäli EU jäsenmaa Suomi katsoo kohtuulliseksi laskea digitaalisten tuotteiden veroa, pian sen voi tehdä. Valtiovarainministeri Petteri Orpo on jo aiemmin puoltanut digitaalisten lehtien veron laskemista.

EU on uudistamassa koko arvonlisäverojärjestelmää, joka ilmeisesti on vaikuttanut digitaalisten tuotteiden verotuksen kohtuullistamisen pitkään prosessiin. Nyt muutos kuitenkin sallitaan väliaikaisena toimenpiteenä ennen kuin arvonlisäjärjestelmän remontti on valmis.

”ECOFIN on hyväksynyt EU Komission ehdotuksen ALV:n vähentämiseksi verkkolehdille ja digitaalisille julkaisuille. Sähköinen kirja on kirja ja sähköinen lehti on lehti! Hyvä uutinen lehdistölle ja kulttuurisektorille”, riemuitsi EU:n talouskomissaari Pierre Moscovici Twitterissä kun sopimus oli syntynyt. Riemuitsemme asiasta Moscovicin kanssa, sillä jo kaksi vuotta sitten hän sanoi ajavansa asian läpi muutamassa kuukaudessa.

Laskevatko e-kirjojen ja äänikirjojen hinnat tai verkkolehtien tilausmaksut?

Verkkolehden tie lukijalle on suora: siinä ei yleensä ole välikäsiä. Kunkin maksullisen lehden julkaisija voi pohtia miten hinnoittelu menekkiin vaikuttaa.

E-kirjojen ja äänikirjojen kohdalla tilanne on toinen. Tyypillisesti e-kirjan kustantaja myy tuotteen kaupalle, joka myy sen kuluttajalle. Joissakin tapauksissa kustantajan ja kaupan välissä on vielä lisäporras: jakelija (kyllä, myös digitaalisissa kirjoissa voi olla sellainen välikäsi). Jokaisella osapuolella on tehtävänsä, ja jokainen ottaa oman siivunsa tuotteen myyntihinnasta. Siirtyykö mahdollinen arvonlisäveron alennus kokonaan kuluttajalle asti ei ole aivan itsestään selvää, mutta koko alan kannalta se olisi hyvä siirto vauhdittamaan kasvua.