Nämä ovat tärkeimmät erot 10 tuuman e-kirjojen lukulaitteiden ja tablet-laitteiden välillä

Pieniä kuuden tuuman mustavalkonäytöllä varustettuja e-kirjojen lukulaitteita tulee edelleen myyntiin, mutta varsinainen innovaatio ja laitekehitys on siirtynyt muualle. Näytöt ovat monissa uusissa lukulaitteissa kasvaneet 8 ja 10 tuuman suuruisiksi samalla kun laitteisiin on tullut uusia ominaisuuksia. Nyt on hyvä hetki tutkia mikä kirjojen lukulaitteen enää erottaa samankokoisesta tablet-laitteesta.

Tässä vertailussa perehdytään nimenomaan laitekategorioiden eroihin, ei niinkään yksittäisten laitteiden ominaisuuksiin. Lukulaitteiksi katsotaan sekä Amazon Kindle että EPUB-kirjoille tehdyt tuotteet. Tableteja ovat tässä vertailussa niin Apple iPadit kuin Android –tuotteetkin.
Amazon Kindle e-kirjojen lukulaite auringossa

Näyttö on merkittävin erottava tekijä

Tableteissa on kirkas LCD tai LED -näyttö. Värejä ne voivat toistaa 16 miljoonaan sävyyn asti. Myös erotuskyky on erittäin tarkka kalliissa tableteissa, halvoissa heikompi. Kaikilla niillä on kuitenkin mukava katsoa videoita, elokuvia, valokuvia, web-sivuja, sarjakuvia, ja kuvitettuja tietokirjoja ja oppikirjoja.

Lukulaitteissa käytetty E ink -näyttö osaa yleensä näyttää vain 16 harmaan sävyä eikä värejä lainkaan. Ne onkin optimoitu tekstille. Monen mielestä lukulaitteelta on mukavampi lukea kuin paperilta, sillä lukulaitteessa on hyödyllisiä ominaisuuksia kuten tekstin koon muuttaminen. Videofilmejä näillä laitteilla ei voi katsoa, eivätkä valokuvat näytä mustavalkoisina kovinkaan hyviltä.

Suorituskyky

Koska lukulaitteet on suunniteltu tekstin lukemista varten, niiden suorituskykyyn ei ole tarvinnut kiinnittää paljon huomiota. Tämä asia on muuttunut 8 ja 10 tuuman kokoisten lukulaitteiden myötä, sillä monet niistä toimivat Android-ohjelmistolla ja niitä voi käyttää kirjoitusalustoina muistiinpanojen ja piirrosten tallentamisen kynällä.

Tableteissa on yleensä suorituskykyä reippaasti, sillä ne on alusta lähtien suunniteltu videoiden katseluun, pelaamiseen ja moneen muuhun tehtävään, johon tarvitaan suhteellisen tehokasta prosessoria.

Tallennustila

Tallennustila tableteissa ja lukulaitteissa koostuu kahdesta osasta. Laitteen sisällä on yleensä vapaata tilaa (tämä tila on kiinteä eikä sitä jälkikäteen voi lisätä). Toinen tallennustila on muistikortti, jolla tietoa voi myös siirrellä laitteesta toiseen. Tallennustilassa ei ole olennaista eroa tabletien ja lukulaitteiden välillä.

Yhteydet

Wi-Fi on nykyään yleinen tapa kytkeytyä langattomasti internetiin, ja sekä tableteissa että lukulaitteissa se yleensä olla vakiona. Myös USB-portti on yleensä vakiovaruste kaikissa laitteissa.

Yksi merkittävä ero on mobiiliverkkoliityntä. Monesta tabletista on olemassa 3G/4G-versio, jolloin sillä pääsee myös mobiiliverkon kautta internetiin. Lukulaitteissa ei tällaista ominaisuutta ole vielä tullut vastaan.

Lukeminen

Lukulaitteet on suunniteltu ja optimoitu lukemiseen. Näyttöteknologia näyttää tekstin kuin painomusteen paperilla. Näyttö ei välky sen jälkeen ruudullinen tekstiä on siihen ilmestynyt. Lukulaitteella voi lukea suorassa auringonvalossa ja pilkkopimeässä (jos on sellainen tuote, jossa on valaistu näyttö). Tekstin kokoa voi vaihtaa, tehdä hakuja kirjoihin ja kirjata muistiinpanoja.

Tabletien näyttöteknologia on sama kuin tietokoneiden monitoreissa. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan LCD ja LED –näytöt saattavat olla vahingollisia välkkymisen ja kirkkautensa vuoksi mikäli niitä tuijottaa pitkään. Monet työntekijät toimistoissa katselevat tietokoneensa monitoria koko päivän, joten mahdolliset ongelmat eivät kuitenkaan näytä ilmenevän vuosienkaan käytön jälkeen. Sovellusohjelmat tableteissa e-kirjojen lukemista varten sisältävät samoja ominaisuuksia kuin lukulaitteiden ohjelmat.
Inkbook Infinity 10.3 tuuman lukulaite, kynällä kirjoitus

Kirjoittaminen

Harva ihminen hankkii tabletia tai lukulaitetta ainoastaan kirjoittamista varten, mutta kumpaakin voi hyödyntää kirjoittamiseen, esimerkiksi muistiinpanoihin ja nopeiden luonnosten ja suunnitelmien kirjaamiseen.

Uusinta uutta ovat tabletit, joihin saa integroidun näppäimistön, kuten Microsoft Surface, tai Apple iPad Pro. Niissä on usein myös kynä, jolla voi kirjoittaa käsin ruudulle.

10 tuuman lukulaitteiden kuumin uusi ominaisuus on kirjoittaminen erikoiskynällä suoraan ruudulle. Kirjoja ja dokumentteja voi kommentoida, alleviivata ja tehdä muistiinpanoja kynän avulla. Myös piirtämällä ruudulle voi hahmottaa asioita. Tämä luonnollisesti muuttaa lukulaitteen alkuperäisen tehtävän. Esimerkiksi Sony DPT-CP1 on yhtiön mielestä tietotyöläisille tarkoitettu väline, jota he voivat käyttää asiakirjojen käsittelyyn, lukemiseen ja hallintaan. Tämä ja vastaavat laitteet ovat myös apuvälineitä tutkijoille, kirjailijoille ja muille asiantuntijoille, jotka keräävät ja jalostavat tietoa.

Musiikki, valokuvat, video

Tabletit ovat erinomaisia laitteita musiikin kuunteluun ja videoiden katseluun. Monissa laitteissa on stereoääni ja värit ovat ruudulla kirkkaat.

Lukulaitteita voi käyttää äänikirjojen kuunteluun ja musiikin kuunteluun. Videoiden katselu ei mahdollista, eikä rakeisia valokuviakaan mielellään katsele.

Sosiaalinen media

Tabletit ovat erinomaisia sosiaaliseen median. Laitteella on helppo seurata vaikka kuinka monta keskustelukanavaa, katsella videoita ja kuvia. Kaikki mahdolliset sosiaalisen median palvelut ovat käytettävissä tabletilla.

Android-ohjelmistolla toimivat uudet lukulaitteet on mahdollista saada mukaan sosiaaliseen mediaan mikäli tarvittava sovellus sattuu toimimaan laitteessa. Tekstipohjaiset palvelut toimivat varmimmin. Lukulaitteet, joissa ei ole Androidia ovat ulkona sosiaalisesta mediasta.

Käyttö sisätiloissa

Tabletien näytöt käyttävät runsaasti sähköä valon tuottamiseen, ja niitä voikin käyttää missä tahansa valaistuksessa sisätiloissa.

Moderneissa lukulaitteissa on valaistu näyttö, jolloin siltä voi lukea myös hämärässä ja pimeässä. Vanhoissa lukulaitteissa tällaista näytön valaisua ei ole, jolloin hämärässä lukemiseen tarvitaan lukuvalo erikseen.

Käyttö ulkona

Tabletia voi käyttää ulkona, mutta hyvä varjo auringon valolta on oltava. Auringon valossa tabletin näytöstä ei saa selvää. Usein myös heijastukset vaivaavat käyttöä ulkokäytössä.

E ink-teknologiaan perustuvat lukulaitteiden näytöt ovat ihmeellisiä suorassa auringon valossa: näytöltä on helpompi lukea kuin sanomalehden tai painetun kirjan sivulta.
e-kirjakauppa tabletilla

Sovellukset

Sovelluksia on tarjolla tuhansia tableteihin Apple App Store ja Google Play –kaupoissa. Sovellusten latausmahdollisuus on merkittävä tekijä tabletien käyttäjille koska he voivat halutessaan lisätä laitteensa ominaisuuksia uusilla sovelluksilla.

Android-ohjelmistolla toimiviin lukulaitteisiin on mahdollista ladata sovelluksia, mutta kaikki eivät toimi erilaisesta laiteteknologiasta johtuen (tableteihin ja puhelimiin verrattuna). Jollei Android-ohjelmistoa lukulaitteessa ole, ei ole sovelluksiakaan.

Akku

Akun kesto lukulaitteissa on niin pitkä, että sen melkein unohtaa. Se on pikemminkin viikkoja kuin päiviä.

Tabletit täytyy ladata muutaman päivän välein tai päivittäin jos se on jatkuvassa käytössä.

Hinta

10 tuuman tabletien hinnat vaihtelevat laajasti 100 eurosta 1500 euroon. Halvat tuotteet ovat natisevaa muovia, joissa on liian vähän muistia ja vanha ohjelmisto. Huippumallit puolestaan ovat niin tehokkaita, että Applen pääjohtaja Tim Cook kertoi iPad–tabletin olevan lähes kaikkia kannettavia tehokkaamman ja myyvän niitä enemmän.

10 tuuman kokoiset lukulaitteet on hinnoiteltu tällä hetkellä haarukkaan 300-600 euroa.
Onyx Boox Note, suurelle näytölle voi kirjoittaa

Joitakin suurella näytöllä varustettuja lukulaitteita

8 tuuman lukulaitteita
Sony DPT-CP1
Onyx Boox Note
Onyx Boox Max2
Pocketbook Inkpad 3
Vuoden 2017 suurikokoiset lukulaitteet