Teknologia muuttaa vapaa-aikaa, mutta kirjat ovat aina suosittuja

Teknologian kehittyessä vapaa-ajan viettotapamme muuttuvat. Ennen kuin teknologia oli osa jokaista päiväämme ja tuntiamme, elämä oli hieman toisenlaista. Nykyään teknologia mahdollistaa monia asioita, mutta muuttaa tapaa, jolla vietämme vapaa-aikaamme. Vapaa-aikaa vietetään yhä enemmän teknologian parissa. Se voi olla hyväkin asia.
bebook e-kirjojen lukulaite ja kirjoja auringossa

Miten teknologia on muuttanut vapaa-aikaamme?

Monet ihmiset esimerkiksi käyttävät runsaasti aikaa pelaten suosittuja konsoli- tai nettipelejä. Esimerkiksi konsolilla pelattavista peleistä on tullut entistä suositumpia: kolmiulotteiset (3D) -pelit ja virtuaalisen todellisuuden pelit kasvattavat suosiotaan jatkuvasti.

Myöskään televisiota ei enää katsella niin paljon kuin aikaisemmin, sillä Netflix ja Hulu ovat tuoneet valtavan valikoiman viihdettä napin painalluksen taakse, tarjoten ihmisille elokuvia sydämen kyllyydestä. Television katseleminen on vähentynyt, koska monet käyttävät aikaansa katselemalla juuri niitä heidän haluamiaan elokuvia omasta puhelimestaan, tabletistaan tai tietokoneeltaan.

Kuinka teknologia on muuttanut lukutapoja?

Vielä pari vuosikymmentä sitten ihmiset viettivät aikaansa kirjastoissa etsimällä uutta luettavaa. Monet lainasivat kirjoja kotiin ja lukivat monta kirjaa kuukaudessa. Kirjastoissa käydään hieman vähemmän kuin aikaisemmin, sillä teknologia on mahdollistanut paitsi äänikirjat, myös kirjojen lukemisen omalla tietokoneella tai puhelimella tai tabletilla.

Kirjastot lainaavat e-kirjoja kaikille, jolla on kirjastokortti, ja lainausta varten ei tarvitse edes nousta sohvalta ylös.

Amazon Kindle puolestaan on sovellus ja lukulaite, joka antaa mahdollisuuden ladata haluamiaan kirjoja puhelimeen, tabletiin ja tietokoneelle. Sovelluksesta käsin voit sitten lukea kirjojasi missä vain ja milloin vain. Sinun ei tarvitse kantaa mukanasi kirjoja enää, sillä parhaimmillaan voit vaikka pitää taskussasi satoja kirjoja. Kindle-kirjat ostetaan Amazon-verkkokaupasta.

Miltä kirjojen tulevaisuus näyttää?

Kirjojen lukeminen on monille ihmisille edelleen tärkeä osa vapaa-aikaa. Mutta sen sijaan, että ihmiset kävisivät kirjastossa lainaamassa kirjoja tai kirjakaupassa ostamassa uusia teoksia, he lataavat kirjoja omalle puhelimelleen tai tabletilleen.

Muutamia vuosia sitten tabletin omainen Nook oli suuressa suosiossa, sillä Nookille oli mahdollista ladata monia kirjoja ja lukea niitä missä vain ja milloin vain, ilman nettiyhteyden tarvetta. Tällaisella lukulaitteella lukiessa kirjojen sivut näyttävät painetun kirjan sivuilta. Näyttö ei toimi valon avulla, joka rasittaisi silmiä, kuten tietokone tai puhelin.

Monet suositut kirjat on muutettu myös elokuviksi. Kirjat ovatkin tärkeä lähde elokuvien aiheiksi, sillä suuren yleisön rakastamasta kirjasta tehty elokuva kiinnostaa ihmisiä jo ennen kuin leffa on valmis. Näistä hyviä esimerkkejä ovat esimerkiksi Taru Sormusten Herrasta, Harry Potter ja monet muut klassikot.
Kobo Clara HD lukulaite ja retkivarustus

Yhteenveto

Teknologia on eittämättä muuttanut tapaa, jolla vietämme omaa luppoaikaamme. Kehitys on tuonut mukanaan vaihtoehtoja, kuten videopelit, sosiaalinen media ja monta muuta vapaa-ajan viettomahdollisuutta. Lisäksi television katselu on jonkin verran vähentymässä koska sen sijaan katsellaan Netflixin ja Hulun tarjoamia elokuvia ja sarjoja.

Kirjat kuitenkin edelleen kiinnostavat ihmisiä. Vaikka kirjastoissa käydään jonkin verran vähemmän ja fyysisiä kirjoja ostetaan vähemmän kuin aiemmin, e-kirjojen lukeminen on lisääntynyt. Teknologia mahdollistaa sen, että kirjoja voi lukea missä ja milloin vain omalla puhelimella, lukulaitteella, tietokoneella tai tabletilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *