Helsingin uusi Oodi-kirjasto ydinkeskustassa on suosittu, mutta sen suosion syy voi olla yllätys

oodi kirjasto 3. kerros, helsinki

Aivan keskeisellä paikalla Helsingin keskustassa avattu Oodi-kirjasto vetää runsaasti ihmisiä, mutta kirjoista harva kävijä on kiinnostunut. Uuden ajan kirjasto on monitoimikeskus.

Tyylikäs Oodi-kirjaston avattiin vihdoin joulukuussa 2018 pääkaupunkiseudun kirjojen ystävien iloksi. Uutta tilavaa kirjastoa oli odoteltu ydinkeskustaan jo vuosia. Avajaisten jälkeisen alkuhuuman haihduttua on aika katsoa mitä kaupunkilaiset saivat ja ketkä kirjastoa itse asiassa käyttävät.

Ensinnäkin, kirjasto on helppo löytää ja toiseksi, siellä on vaivaton suunnistaa. Se on rakennettu kolmeen kerrokseen, joilla jokaisella on oma selkeä funktionsa. Kirjaston löytää rautatieaseman ja eduskuntatalon välistä. Oodin ympärillä ovat Kiasma, Musiikkitalo, Sanomien pääkonttori, eivätkä Finlandia-talo ja eduskuntatalokaan kaukana ole.

helsingin keskustakirjasto Oodi, toinen kerros, työtiloja

Ensimmäisessä kerroksessa voi palauttaa lainatut kirjat, syödä tai käydä kahvilla, katsoa elokuvateatterissa leffan, kysyä neuvoa infotiskiltä, tai ottaa selfien seinään kiinnitetyllä kameralla. Toinen kerros on aikuisten – ja hieman lastenkin – puuhailua varten. Sieltä löytyy pöytiä omille kannettaville tietokoneille, kokoushuoneita, musiikkistudioita, pelihuoneita, ompelukoneita, 3D-tulostimia, tablet-laitteita kirjaston alueella vapaasti käytettäviksi ja myös lukuhuone. Vihdoin kolmannessa kerroksessa silmä tavoittaa jotain mitä kirjastoissa on totuttu katselemaan: kirjoja kirjahyllyissä.

Kolmannen kerroksen ulkoterassi on hieno paikka nähdä eduskuntatalo, musiikkitalo ja Finlandia-talo uudesta näkökulmasta hieman korkeammalta.

Oodi näyttää nousseen todella nopeasti turistiryhmien kiertueohjelmaan. Arkkitehtuuri ja kirjastoille varsin uusi toiminta-ajatus lienevät tärkeimpien tekijöiden joukossa mikä ihmisiä houkuttelee taloon tutustumaan.

oodi-kirjaston pääsisäänkäynti, julkisivu mannerheimintielle

Kaksi asiaa kiinnitti huomioni Oodin kävijäkunnassa. Kävijöitä oli runsaasti, ja näppituntumalla mitattuna paikkoja tutkivista ihmisistä enemmistö oli ulkomaalaisia turisteja. Monia pieniä ryhmiä kulki talossa opastetulla kiertueella. Työpisteet sen sijaan näytti pääosin vallanneen suomalaiset, puuhamassa kuka mitäkin. Kirjojen lainaajat ja kirjoja hyllyjen välissä tai nojatuoleissa tutkivat kävijät jäivät vähemmistöön.

Oodi on henkilökunnan mukaan Suomen pinta-alaltaan laajin julkinen kirjasto, mutta ei valikoimaltaan laajin. Kirjavalikoima kattaa noin 100 000 kirjaa, lehteä, nuottivihkoa ja muuta teosta. Lisäksi on luonnollisesti Helmet-kirjaston tarjoamat sähköiset kirjat ja lehdet.

Oodi on avoinna maanantaista perjantaihin klo 8–22 sekä lauantaina ja sunnuntaina klo 10–20. Kirjaston web-sivuilta löydät yksityiskohdat miten tiloja voi varata ja mitä missäkin voi tehdä.

Arkkitehtitoimisto ALA Architects suunnitteli kirjaston.

Helsingin muut nähtävyydet ja kiinnostavat paikat ja tapahtumat löydät matkaoppaasta The Best of Helsinki, joka esittelee kaupungin parhaat hyvin tunnetut ja vain paikallisten tuntemat paikat turistille.

oodi-kirjaston työtiloja, ompelukoneita, 3D-tulostimia
helsingin keskustakirjasto oodi, 3.kerros kirjat ja kirjahyllyt
oodi-kirjasto helsingissä, kirjalliset portaat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *