Suuri keskustelu: e-kirjat vastaan painetut kirjat

e-kirjojen lukulaite Bebook ja paperikirjoja auringonvalossa

Viimeisen muutaman vuoden aikana e-kirjojen julkaisusta on tullut normaalia toimintaa kustannusalalla, mutta mielenkiintoista kyllä, tämä ei ole johtanut painettujen kirjojen katoamiseen. Tilastot ovatkin sen sijaan osoittaneet kahden formaatin rinnakkaiselon lisäksi sen, että vielä kolmannellekin formaatille, äänikirjalle, on tilaa.

Digitaalinen vastaan ei-digitaalinen on vanha väittelyn aihe. Kuitenkin uuden teknologian tullessa jatkuvasti suositummaksi, ja elämämme yhä enemmän siirtyessä verkkoon, painetun kirjan ja e-kirjan rinnakkaiselo on melko epätavallinen. Useassa muussa mediassa digitaalinen tuote on voittava pelaaja markkinoilla. Esimerkiksi netissä ostamisen suosio kasvaa jatkuvasti, ja se onkin yksi syy joidenkin kivijalkakauppojen tappioihin. Myös nettikasinot ovat vaikuttaneet suoraan Euroopan nettirahapelimarkkinoiden nopeaan kasvuun, vaikka pelisaleissa pelataan edelleen.

Helppous, saatavuus ja monipuolisuus. Nämä ovat muutamia syitä digitaalisen median valtaan. Miksi tämä ei sitten vaikuta enempää painettujen ja e-kirjojen välisiin voimasuhteisiin? Tässä artikkelissa tutkailemme e-kirjojen ja painettujen kirjojen hyviä ja huonoja puolia ja mietimme onko yksi toistaan parempi.

E-kirjat

Yleisellä tasolla e-kirjoilla ovat edullisempia kuin painetut vastineensa. Useiden e-kirjojen hinnat vaihtelevat 9,99 euron ja 99 sentin välillä, ja jotkut ovat jopa ilmaisia. Verkossa voi myös aloittaa tilauspalvelun, joka saattaa innokkaille lukijoille osoittautua loistavaksi tarjoukseksi. E-kirjat eivät kuitenkaan aina ole edullisempi vaihtoehto, ja suositut bestsellerit saattavat olla kalliimpia digitaalisessa muodossaan.

E-kirjassa tietyt ominaisuudet voidaan mukauttaa lukijalle sopiviksi, kuten fontin koko, taustan ja kirjainten värit ja valaistus. Nämä säädöt voivat tehdä lukemisesta helpompaa, tuoden vapautta henkilökohtaisille mieltymyksille. Toinen suuri houkutin on se, että lukijat voivat tallentaa tuhansia e-kirjoja yhdelle kannettavalle laitteelle ja päästä välittömästi käsiksi valtavaan kirjastoon sormen kosketuksella. Monen lukijan kohdalla tämä on johtanut runsaampaan lukemiseen: e-kirjojen lukulaitteiden omistajat lukevat keskimäärin 8 kirjaa enemmän vuodessa kuin ne, jotka eivät omista sellaista.

Vaikka tämä joustavuus ja siirrettävyys on mahtavaa, e-kirjoissa on joitain vain niitä koskevia ongelmia. Vaikka e-kirjojen lukeminen ei vaadi erillistä laitetta, vaan puhelin, tablet ja kannettava tietokone sopivat siihen hyvin, innokkaat lukijat investoivat lukulaitteeseen. Sen kustannus voi olla mitä tahansa 100 ja yli 200 euron välillä. Heille, jotka eivät lue usein, e-kirjojen lukulaitteeseen sijoittaminen ei ole välttämättä kovinkaan taloudellinen valinta. Väittelyä on myös siitä, voiko e-kirjojen lukulaitteiden käyttö johtaa silmien rasittumiseen, mutta tähän ei ole vielä olemassa varteenotettavia tuloksia.

Vaikka jotkut lukijat rakastavat e-kirjan ostamisen helppoutta ja saatavuutta, toisille kokemus voi olla hieman pelkistetty. Etenkin paikallisen kirjakaupan käytävillä käyskentelemiseen ja kirjojen selailuun tottuneille ihmisille verkkokauppojen ostokokemus on erilainen. Joillekin myös osa uuden kirjan hankinnan nautintoa on katselussa, selailussa ja ostamisessa, ja e-kirja voi viedä taian tästä rituaalista.

Painetut kirjat

Joillekin innokkaille lukijoille mikään ei voita kirjan käsissä pitämistä,vaan painettu kirja vahvistaa lukemisen iloa. Aina sivujen selaamisesta paperin tuoksuun, fyysisen kirjan pitelyssä on jotain kaunista, jota digitaalinen laite ei pysty herättämään henkiin. On myös vahvistamaton uskomus, että painettujen kirjojen lukemisesta olisi erityisiä hyötyjä, kuten luetun sisäistäminen ja lasten kehittyminen lukijoiksi.

Vaikka saatat omistaa tuhansien kirjojen kirjaston e-kirjojen lukulaitteellasi, et voi jakaa näitä e-kirjoja ilman käyttäjätietojesi jakamista. Niille lukijoille, jotka saavat paljon iloa luetun kirjan antamisesta kaverille luettavaksi, painetut kirjat mahdollistavat tämän vapauden.

Kuten e-kirjoissa, myös painetuissa kirjoissa on joitain vain niitä koskevia ongelmia. Ensinnäkin, painetut kirjat eivät ole niin helposti siirrettäviä. Niitä voi olla vaikeaa kantaa mukana, etenkin jos omistat kovakantisia kirjoja. Tämä voi olla ärsyttävää matkalle lähdettäessä etenkin, jos haluaisit ottaa enemmän kuin yhden kirjan mukaan. Painetut kirjat eivät ole myöskään kovinkaan joustavia käyttönsä suhteen – niitä ei voi lukea pimeässä, eikä kirjainten kokoa voi säätää oman lukunäön mukaan.

Kolmas huono puoli on se, että paperikirjoihin ei ole välitöntä saatavuutta. E-kirjoissa yksi napin painallus johtaa välittömään lukemiseen. Sähköiset teokset eivät myöskään lopu varastosta. Painettujen kirjojen etsinnässä täytyy mennä joko paikalliseen kirjakauppaan tai odottaa kirjatilauksen perille tulemista.

Loppusanat

Perinteisten kirjojen ja e-kirjojen taistelusta on loppujen lopuksi vaikea julistaa voittajaa. Se on hyvin pitkälle makuasia. Ottaen huomioon myyntitilastot, e-kirjat eivät ole työntämässä painettuja kirjoja markkinoilta pois lähiaikoina, vaan ne elävät mainiosti samoilla markkinoilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *