Lontoossa turistikato, ryntäys Lissabonin ja Ateenan lennoille

Lissabon. Kuva: Susanne Nilsson, Lisbon Street.

Suomalaiset ovat pandemian hieman helpottaessa löytäneet kotimaan matkailun niin vahvasti, että esimerkiksi Kuusamon pienelle karhunkierrokselle on ajoittain joutunut jonottamaan, Savonlinnassa on väkeä enemmän kuin oopperajuhlien aikaan, ja länsirannikon pikkukaupungit on löydetty uudelleen. Kansainvälistä turismia katsottaessa näyttää kuitenkin siltä, että Euroopan suositut kaupunkikohteet yhä vetävät turisteja kun lennot niihin käynnistyvät.

WTTC (World Travel and Tourism Council) ja ForwardKeys tilastoivat kesäkuussa 2020 lentolippuja, joita oli ostettu Euroopan lentokentille. Edellisen vuoden vastaavaan tilastoon verrattuna Lontoo romahti ykkössijalta alas, kun puolestaan runsaasti lisää turisteja on lentämässä Lissaboniin ja Ateenaan.

Kymmenen suosituinta Euroopan kaupunkia mihin matkaajat ostivat lentoja kesäkuussa 2020 kahden viikon aikana:

 1. Lissabon, Portugali
 2. Pariisi, Ranska
 3. Amsterdam, Hollanti
 4. Ateena, Kreikka
 5. Rooma, Italia
 6. Madrid, Espanja
 7. Frankfurt, Saksa
 8. Wien, Itävalta
 9. Barcelona, Espanja
 10. Lontoo

WTTC and ForwardKeys kasasivat saman tilaston vuotta aiemmin. Kesäkuussa 2019 kymmenen kärki Euroopan kaupunkikohteissa oli seuraava:

 1. Lontoo
 2. Pariisi
 3. Rooma
 4. Amsterdam
 5. Barcelona
 6. Madrid
 7. Frankfurt
 8. Wien
 9. Lissabon
 10. München

Tilastoja ja kyselyjä matkailualalla julkaistaan runsaasti. WTTC:n ja ForwardKeysin tilasto perustui ostettujen lentolippujen dataan. Matkailulehti Travel+Leisure julkaisi äskettäin vuosittaisen äänestyksensä tulokset, jossa lukijat äänestivät parhaita hotelleja, autovuokraamoja, kaupunkeja, saaria, risteilyjä, ja monia muita matkailuun liittyviä asioita. Yksi äänestys koski Euroopan parhaita kaupunkeja. Tulokset olivat hyvin erilaisia siihen nähden mihin turistit lopulta rahansa vievät kun varsinaisia ostopäätöksiä katsotaan.

Kotimaan matkailijan ei tarvitse jonottaa eikä nauttia luonnosta väkijoukkojen jatkeena kun matkaa Lappiin ja lukee matkaoppaasta olennaiset vinkit missä ja miten tällä valtavalla alueella on hyvä reissata.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *