Miten kirjastosta saattoi kadota arvokkaita kirjoja 25 vuoden ajan?

carnegie kirjasto, pittsburgh, USA

Pittsburghin kirjasto Yhdysvaltojen itäosassa on nimetty perustajansa Andrew Carnegien mukaan Carnegie Library of Pittsburgh. Se on julkinen kirjasto, jossa on kuitenkin yksi erikoinen osasto. Vanhojen, keräilyharvinaisuuksia sisältävien kirjojen osastolla voi selata esimerkiksi Boccaccion Decameronia vuodelta 1620, Isaac Newtonin 98 ensimmäistä painosta ja Adam Smithin The Wealth of Nationsin ensimmäistä painosta. Kokoelman vanhin kirja on vuodelta 1473. Nämä ja 300 muuta arvoteosta kahdeksan miljoonan dollarin arvosta varastettiin arkistosta 25 vuoden aikana.

Miten tarkoin vartioidun huoneen kautta voi varastaa satoja kirjoja?

Kokoelman kirjoja pääsee tutkimaan kirjautumalla turvalliseksi suunniteltuun Oliver Room -huoneeseen. Sinne on vain yksi pääsytie, ja se on jatkuvassa kameravalvonnassa. Aukioloaikana turvatoimien suunnittelija ja johtaja Greg Priore lisäksi istui itse huoneessa tarkkailemassa vierailijoita. Hän myös tarkasti jokaisen vierailijan tutkiman kirjan, jotta siinä oli kaikki varmasti tallella.

Tässä vaiheessa joku jo arvaa oikein, että varas oli juuri tämä turvatoimista vastannut Greg Priore. Hän luonnollisesti osasi välttää kamerat ja muun valvonnan. Hänellä oli yksi rikoskumppani, Pittsburghissa toimiva vanhojen kirjojen kauppias John Schulman. Hänellä puolestaan oli konsteja häivyttää kirjoista kirjaston leimoja, ja lyödä uusia ”poistettu kirjaston kokoelmista” leimoja niihin. Hänen kontaktinsa ympäri maailma olivat valmiita ostamaan näitä harvinaisuuksia.

Rikos paljastui vuonna 2017, ja vuonna 2020 miehet saivat tuomionsa. Priore sai kolmen vuoden kotiarestin ja Schulman neljän vuoden kotiarestin. Toivottavasti saivat myös porttikiellon kaupungin kirjastoon.

Miten rikos saattoi jatkua 25 vuotta?

Smithsonian Magazine kertoo koko tarinan ja esittelee myös takaisin saatuja kirjaharvinaisuuksia, mutta tässä pääkohdat. Priore aloitti työnsä Carnegie-kirjaston vanhojen kirjojen kokoelman hoitajana 1991. Kokoelma inventointiin, uusi huone Oliver Room rakennettiin vierailijoille, kaikki tilan ulkoaukot peitettiin, hyllyt vaihdettiin metallisista puisiin, ja ilmanvaihto korjattiin. Vuonna 1992 uusi huone oli valmis.

Vuonna 2017 kirjaston johto ryhtyi suunnittelemaan arvokokoelman inventaariota. Priore vastusti hanketta voimakkaasti, mutta Pall Mall Art Advisors sai projektin. 25 vuotta aiemmin tehtyä inventaarioluetteloa hyväksikäyttäen tarkastajat löysivät hyllyistä muutamassa tunnissa harvinaisia kirjoja, joista oli jäljellä pelkät kannet. Esimerkiksi vanhoille kartoille on kysyntää myös irrallisina. Lisäksi he havaitsivat runsaasti teoksia, joiden olisi pitänyt olla hyllyssä, mutta eivät olleet siellä. Yhteensä noin 300 kirjaa oli kadonnut. Yli 8 miljoonan dollarin arvoinen menetys.

Kukaan muu kuin varas ja hänen yhteistyökumppaninsa kirjakauppias ei tiennyt kadonneista kirjoista ennen uutta inventaariota. Kun poliisi ryhtyi tutkimaan asiaa, se pääsi monen teoksen jäljille. Joitakin teoksia on tätä kautta saatu takaisin.

Prioren motiivina on ollut hieman kalliimman elämän rahoittaminen mihin perheellä olisi pelkillä palkkatuloilla ollut varaa. Ei mitään luksuselämää, mutta parhaat yksityiskoulut lapsille ja hulppea asunto kuitenkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *