Lontoosta varastetut arvokirjat löytyivät Romaniasta maalaistalon lattian alta

kansalliskirjasto kirjahylly vanhoja kirjoja

Ammattirikollisten Lontoosta ryöstämä kirjakätkö löytyi yli kolmen vuoden jälkeen Romanian itäosasta Neamt-paikkakunnalla sijaitsevan maalaistalon lattian alta. Saaliin arvo oli noin 2,9 miljoonaa euroa, mutta mukana oli niin tärkeitä teoksia, että niiden arvoa pidetään mittaamattomana.

Romanialaisten rosvojen saalis oli noin 200 arvokirjaa, joiden joukossa oli esimerkiksi:

  • Italialaisen astronomin Galileon kirjoja
  • Isaac Newtonin teoksia
  • Espanjalaisen taiteilijan Francisco Goyan kirjoja

Kirjat olivat vuonna 2017 Lontoossa Felthamissa varastossa odottamassa kuljetusta Las Vegasiin, jonne ne olivat matkalla huutokauppaan.

Lontoon ryöstön tekotapa oli kuin parhaasta elokuvasta. Poliisin mukaan varkaat tekivät reiän varaston kattoon missä kirjat olivat tallessa. He laskeutuivat katolta alas välttäen kaikki liiketunnistimet. Kiirettä pitämättä he käyttivät tunteja etsien haluamaansa saalista varastosta. Kun kaikki tavara oli pakattu säkkeihin, varkaat nousivat takaisin katolle ja hävisivät paikalta.

Varkaiden jäljille päästiin kun poliisi huomasi Lontoossa ja muualla Britanniassa samalla katon kautta sisään menetelmällä tehtyjä murtoja. Romanialaiset ammattirikolliset olivat hioneet toimintatapansa tarkkaan. Murtomiehet lensivät paikalle keikkaa varten ja palasivat Romaniaan sen jälkeen. Saalis kuljetettiin muuta kautta piiloon Romaniaan. He ehtivät toimia joulukuusta 2016 huhtikuuhun 2019 ennen kuin poliisi pääsi tekemään ensimmäisiä etsintöjä ja pidätyksiä.

Hyvä että kirjat löytyivät ilmeisesti ehjinä, mutta hieman ihmetyttää miksi rosvot varastoivat kirjoja niin kauan. Kuten Yhdysvalloissa äskettäin kiinni jäänyt arvokkaiden kirjojen kirjastovaras osoitti, myös hyvin tunnetuilla harvinaisilla arvokirjoilla on ostajia.

lontoosta ryöstetty kirjasaalis löytyi romaniasta
Kuva Metropolitan Police.

BBC uutisoi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *