Lähitulevaisuuden TV voi näyttää yllättävän paljon taulu-TV:n ja Apple iPad-laitteen yhdistelmältä

Kenellekään ei liene epäselvää, että muun median mukana myös TV on käymässä läpi muodonmuutosta. Olemassaolevien TV-kanavien muuttaminen digitaaliseksi ei parantanut katsojan valikoimaa, sisällön laatua, hintaa tai tuotteen käytön helppoutta mitenkään. Päinvastoin. Katsojat laitettiin tekemään lisäinvestointeja ja laitteiden käyttömukavuus heikkeni.

Katsojan kannalta digitaalisen TV:n edut saadaankin hyödynnettyä vasta kun televisio liitetään muihin laitteisiin, kuten kotitietokoneisiin ja palveluihin, kuten netin sosiaaliseen mediaan tai tallennuspalveluihin kuten TVkaistaan.

Suomalainen suunnitteluyritys Nordkapp on tuottanut kiinnostavan konseptin Apple iPad-laitteelle vuorovaikutteisesta televisiosta. Tällä ei – onneksi – ole mitään tekemistä sen interaktiivisen television kanssa, jolla digi-TV:tä aikoinaan markkinointiin.

TAP THE TV – Online TV Concept for Multitouch Tablets from Nordkapp on Vimeo.

Joskus kuviteltiin, että interaktiivisen television keskipiste olisi olohuoneessa kököttävä TV. Jotkut yhtiöt, jotka edelleen puuhaavat Skype-puhelinta ja muita henkilökohtaisia viestipalveluita television ruudulle, kuvittelevat perheen jäsenten hoitavan henkilökohtaiset asiansa olohuoneen isolla ruudulla. Eivät tietenkään hoida. Sitä varten on henkilökohtaiset tietokoneet ja matkapuhelimet.

Nordkappin oivallus on, että olohuoneen TV on edelleen passiivinen laite, jota on yhä vieläkin mukava katsoa sohvalla muiden kanssa. Television katselusta tehdäänkin interaktiivinen tietokoneiden, kuten Apple iPad-tyyppisten laitteiden avulla. TV:tä katsoessa voi pitää pientä tablet-laitetta sylissä, jonka välityksellä kommunikoidaan netin takana olevien ystävien kanssa vaikkapa TV-ohjelmasta, jota parhaillaan katsotaan.

TV siis pysyy TV:nä ja tietokone täydentää katselukokemusta tekemällä passiivisesta katselusta sosiaalisen tilanteen. Laitteen näytöllä voi esimerkiksi näkyä TV-opas, IMDB-elokuvasivut, Wikipedia-artikkeli elokuvan tekijöistä ja lisätietoja mainostetuista tuotteista tai kilpailuista. Laitteen avulla saavutettavat nettipalvelut ovat luonnollisesti myös käytettävissä.

Nordkappin sosiaalinen-TV on ilahduttava konsepti, jonka toivon kehittyvän. Ehkä suunnittelijat ovat löytämässä niitä tekijöitä, joilla TV siirtyy tälle vuosituhannelle.

Categories Yleinen