Video putkahtaa ruudulle ja ääni kaiuttimiin Amazonin e-kirjoissa

Amazon tuo videon ja äänen e-kirjoihin, joita voi ladata Applen iPad-laitteelle.

Amazon Kindle

Maailman suurin verkkokauppa Amazon teki yllättävän liikkeen pari vuotta sitten tuomalla markkinoille e-kirjojen lukulaitteen nimeltään Kindle. Nyt voi arvioida Amazonin osuneen oikeaan, sillä sen vaikutus e-kirjojen yleistymiseen on jo tähän mennessä ollut merkittävä.

Ennen kaikkea Amazon pystyy tarjoamaan valtavan valikoiman luettavaa; noin puoli miljoonaa e-kirjaa. Kirjoja voi lukea paitsi Kindle-laitteella, myös PC:llä, Apple iPad-tabletilla ja joillakin älypuhelimilla. Esimerkiksi omalle kotitietokoneelle Kindle for PC-sovelluksen voi asentaa täältä.

Amazon Kindle PC sovellus

Apple iPad puolestaan on tablet-PC, jota sen alkutaipaleella on käytetty runsaasti myös e-kirjojen lukemiseen. Apple tarjoaa iPad-laitteelle oman iBooks-kirjakauppansa, mutta Amazon haluaa myös mukaan uudelle suositulle laitteelle.

Amazon tekikin jälleen rohkean liikkeen ja kehitti Applen iPad-laitteelle e-kirjojen lukuohjelman, joka osaa näyttää videoita ja soittaa äänijaksoja osana kirjaa. Tämä uusi sovellus toimii toistaiseksi vain iPad, iPhone ja iPod Touch-laitteissa. Sovelluksen saa iTunes-kaupasta suoraan laitteeseen.

Tällä hetkellä videota tai ääntä sisältäviä Amazonin e-kirjoja on tarjolla niukasti. Esimerkiksi Lontoon matkaopas, lintukirja ja Beatlesin nuottikirja odottavat ostajaa.

Videokirjaan uskoo vankasti myös Vook-palvelu, josta voi ostaa videokuvaa sisältäviä e-kirjoja koti-PC:lle.

Multimedian yleistyessä e-kirjoissa suuri kysymys kuuluu: onko videokirja kirjan tulevaisuus?

Esimerkiksi opaskirjoissa videolla on selkeä tehtävä näyttää miten jokin asia tehdään tai miltä se näyttää, kun taas kertomakirjallisuudessa videolla on jo oma perinne. Sitä kutsutaan elokuvaksi.

Categories Yleinen