Sähköisten kirjojen myynti ohitti painetut kirjat vuonna 2020 Ruotsissa

kirjakauppa akademibokhandeln göteborgissa

Sähköisten kirjojen laaja suosio ei ole enää vain suurten englanninkielisten maiden ominaisuus, vaan pienemmätkin kielialueet ovat kääntyneet e-kirjojen ja äänikirjojen puoleen näinä erikoisina aikoina. Ruotsissa myytiin vuonna 2020 kappalemääräisesti enemmän sähköisiä kirjoja kuin painettuja kirjoja.

Ruotsin kustantajien yhdistys on koonnut vuoden 2020 myyntilukuja tilastoksi, jonka tärkeitä numeroita ovat:

  • Sähköisten kirjojen kappalemääräinen myynti oli suurempi kuin painettujen kirjojen myynti. Sähköistä luettavaa ja kuunneltavaa Ruotsissa ostettiin 29 miljoonaa teosta kun paperisia tuotteita ostettiin 23,5 miljoonaa kappaletta.
  • Sähköisten kirjojen kasvu oli 35% vuoteen 2019 verrattuna.
  • Kustantajille myynnistä tuleva pääasiallinen rahavirta oli edelleen painettujen kirjojen ansiota, sillä sähköiset tuotteet muodostivat 31% myyntitulosta.
  • Suurin osuus sähköisisten kirjojen kasvusta tuli äänikirjoista. Kuukausimaksulliset e-kirjojen ja äänikirjojen tilauspalvelut menestyivät erityisen hyvin, sillä kasvua edellisestä vuodesta oli 25,2%.
  • Storytel pitää varsinkin hieman vanhempien kirjojen saatavuutta äänikirjoina avainasiana. Yhtiön toimitusjohtaja totesi: ”kirja-ala on aina ollut hyvin riippuvainen uusien kirjojen myynnistä. Tämä on nyt muuttunut perusteellisesti”.
  • Kirjallisuudella oli kaiken kaikkiaan myynnin suhteen ennätysvuosi Ruotsissa, sillä myös painettujen kirjojen myynti kasvoi 4,1%.
  • Suuri häviäjä oli perinteinen katutason kirjakauppa. Fyysisten kirjakauppojen myynti putosi 19,1%.

Digitaalinen media muuttaa perinteistä mediaa kun yleisön tavat ja käyttötottumukset muuttuvat. Kukin media etenee omaa tahtiaan yhä syvemmälle internetin maailmaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *