Näin puhdistat kannettavan tietokoneen näppäimistön

läppärin näppäimistö puhdistuu puhaltimella

Paljon tekstiä naputtelevan kirjoittajan tietokoneen näppäimistö joutuu koville. Omat sormet, huoneen tuuletus ja kotieläimet tuovat kaikenlaista töhnää tietokoneisiin. Jotkut näppäimet saattavat jumittaa, joku kirjain ei millään tahdo ilmestyä ruudulle tai näppäimistöllä on enemmän muruja ja rasvaa kuin puhdasta pintaa. Tässä muutama helppo konsti saada näppäimistö kuntoon.

  1. Ensin on syytä tallettaa kesken olevat työt ja sammuttaa tietokone. Virtakaapelinkin voi irrottaa varmuuden vuoksi.
  2. Hyvällä onnella joitakin roskia saa tiputettua näppäinten alta yksinkertaisesti nostamalla kannettava ilmaan, kääntämällä se ylösalaisin ja vähän ravistelemalla sitä.
  3. Seuraavaksi voi yrittää puhallusta. Itselläni sattui olemaan kameran puhdistuksessa käytettävä pieni puhalluspallo. Sillä ristiin rastiin puhaltamalla lähti järkyttävän paljon kotieläinten karvaa ja muuta kevyttä roskaa irti. Muita konsteja ovat esimerkiksi purkitettu paineilma tai tuuletin. Kovin suurella paineella ei ole syytä kuitenkaan näppistä kurittaa.
  4. Näppäinten alla voi edelleen piilotella sinne kuulumatonta roskaa, joka kenties irtoaa rikkaimurilla tai pölynimurilla. Mikäli imurin tehoa voi säätää, pienennä imutehoa ettei mukaan lähde mitään ylimääräistä.
  5. Pinttyneen lian ja rasvatahrat voi puhdistaa esimerkiksi alkoholilla. Käsien desinfiointiin käytettävä alkoholi toimii hienosti. Kostuta kangaspala ja pyyhi sillä.
kannettavan tietokoneen näppäimistö: puhdistus alkoholilla

Näppäimistölle on kaatunut nestettä

Mikäli neste sattui olemaan vettä, näppäimistön ja tietokoneen pelastaminen on hyvinkin mahdollista. Avaa kannettavan tietokoneen kansi niin auki kuin mahdollista. Käännä tietokone ylösalaisin.

Jos akun voi poistaa, irrota se koneesta. Pari päivää on syytä odotella kuivumista ennen kuin yrittää käynnistää tietokonetta.

Jos näppäimistölle lipsahti tahmaista tai sokeripitoista juomaa, voi edellä kuvattua kuivatusoperaatiota yrittää myös. Sillä aikaa on kuitenkin hyvä jo etsiä ammattilaista, joka korjaa ja putsaa tietokoneita, ja kysyä kustannusarviota.

Älä tee mitään näistä toimenpiteistä

Älä ruiskuta mitään nestettä suoraan näppäimistölle.

Älä yritä irrottaa näppäimiä. Joissakin malleissa näppäimet ovat irrotettavia, mutta asia on selvitettävä tietokoneen valmistajan ohjeista ennen kuin ryhtyy toimeen.

Älä käytä mitään klooripohjaista puhdistusainetta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *