Stanley Kubrickin varhaistuotanto oli valokuvia: näyttely Helsingissä

valokuvataiteen museon stanley kubrick näyttely
Valokuvataiteen museo: Stanley Kubrickin valokuvanäyttely.

Mitä yhteistä on elokuvilla Eyes Wide Shut, Avaruusseikkailu 2001 ja Hohto? Ne ja monta muuta suurta, aikaa kestävää elokuvaa ohjasi Stanley Kubrick. Hänen elokuvauransa alkoi 1951 Yhdysvalloissa, josta hän muutti myöhemmin Englantiin. Jo elokuvia ennen hänen visuaalinen lahjakkuutensa huomattiin valokuvaajana. 1940-luvulla hän kuvasi New Yorkin kaduilla ja viihdemaailmassa ihmisiä sen ajan suuriin aikauslehtiin.

Kubrickin New Yorkin ajan valokuvista on koottu näyttely, joka on nähtävissä Helsingissä. Valokuvataiteen museo on järjestänyt sen Kämp Galleria -ostoskeskuksen alimpaan kerrokseen (osoite Mikonkatu 1). Näyttely on avoinna 29.8.2021 asti.

Esillä on valokuvien lisäksi aikakauslehtiä, joissa Kubrickin kuvia julkaistiin. Lehtien toimeksiannosta hän saattoi viettää esimerkiksi näyttelijän kanssa muutaman päivän kuvaten tämän elämää ja työtä. Toimeksianto saattoi myös olla kuvata elämää New Yorkin kaduilla.

Nämä kaksi teemaa viihdemaailma ja katuelämä (nykyään puhuttaisiin varmaan street photography -genrestä) ovatkin parhaiten esillä näyttelyn kuvissa.

Muutama aikakauden kamera, jollaisia myös Kubrick käytti, on löydetty näyttelyyn. Selfien niillä saattoi ottaa peilin kautta kuten yhdessä kuvassa ohjaaja itse näyttää.

Näyttelyssä on rajallinen määrä teoksia esillä, mutta ne ovat tutustumisen arvoisia.

stanley kubrick: valokuvia Kämp Galleria

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *