Vinkkejä äänikirjojen valintaan

Äänikirjat voivat olla helppo tapa tutustua kirjallisuuteen varsinkin jos tuntuu, ettei ole kaikkein innokainta lukijatyyppiä. Kirjan kuuntelun lisäksi pystyy samanaikaisesti tekemään jotain muuta, jos vain keskittymiskyky antaa myöten. Olemme kirjanneet tähän artikkeliin ylös muutamia kirjasuosituksia äänikirjapalveluista, jotta hyvän kirjan valitseminen helpottuisi hitusen. Kokeile ja nauti kirjoista.

äänikirja puhelimessa

Äänikirjat ovat oiva tapa rentoutua

Välillä on kiva nauttia oman kodin tunnelmasta ja lyöttäytyä sohvalle nauttimaan podcastista, onlinepeleistä tai kuuntelukirjoista. Monilta palveluntarjoajilta ja netistä löytyy laadukasta viihdettä ja paljon, joten valinnanvaraa löytyy. Pohjoismaiden suosituimpia äänikirjapalveluita ovat muun muassa BookBeat, Storytel ja Nextory, jotka tarjoavat käyttäjille rajattoman määrän kuunteluaikaa kuukausittaista maksua vastaan. Kirjoja löytyy laidasta laitaan aina jännitysromaaneista opaskirjoihin.

Itsensä kehittämis-, tieto- ja psykologia -kategorioihin kuuuluva kirja on seuraava suosituksemme. Moni saattaa tuntea ruotsalaisen kirjailijan Thomas Eriksonin jättimenestyskirjan Idiootit ympärilläni. Häneltä on kuitenkin tullut myös toinen mielenkiintoinen kirja, joka kantaa nimeä Psykopaatit ympärilläni. Se kertoo manipuloinnista ja siitä miten voit välttää huijatuksi tulemista. Jos psykologia kiinnostaa, kirja on todellakin suositeltavaa luettavaa.

Toinen itsensä kehittämiseen ja psykologiaan liittyvä kirjasuositus liittyy psykoterapeutti Maaret Kallion kirjaan Voimana toivo. Maaret Kallio on hyvin seurattu ja arvostettu työssään – hän toimii sekä koulutuspsykoterapeuttina, luennoitsijana että kolumnistina. Kirjassa paneudutaan siihen, miten toivo voi olla voima, joka kannattelee ihmistä läpi elämän. Kirja yrittää avartaa ajatusmaailmaa siihen suuntaan, että vaikeuksista huolimatta säilyttäisimme toivon elämää kohtaan. Kuten sanottu, Maaret Kallio on taitava työssään, ja se tulee ilmi paremmin kuin hyvin kirjaa kuunnellessa.

Jos kierrätys ja kuluttaminen ilmiöinä kiinnostavat, hyvää luettavaa on Julia Thurénin kirja Kaikki kuluttamisesta. Kuluttamisesta saattaa usein tulla huono omatunto, eivätkä aina kaikki ostokset tunnu järkeenkäyviltä. Näitä tuntemuksia syntyy varmasti syystä, sillä planeettamme tilanne ei ole ihanteellinen. Kirjassa Thurén puhuukin kuluttamisen juurista, ostelun hallinnasta ja tulevaisuuden tilanteista.

kuva malte helmhold
Kuva Malte Helmhold.

Kaipaatko jotain todella hauskaa? Kokeile näitä äänikirjoja

Sisko Savonlahden kirjoittama romaani “Kai minä halusin tätä” kertoo huumorin sävyttämänä naisesta, jolla on kaikki, mitä hän ikinä halusi. Miehen, koiran ja kivan kodin. Oliko kaikki työ tähän pisteeseen päästäkseen kuitenkaan sen arvoista? Oliko kaikki tämän haalimiseen käytetty aika sen arvoista? Kai minä halusin tätä kertoo yhden naisen elämästä ja tarinasta ja huumorilla höystettynä. Kirjassa kosketaan esimerkiksi tavarapaljoutta, mennyttä elämää, rakkautta, elämän rumuutta ja ylipäätänsä elämää ja sitä koskevia valintoja.

Jos haluat nauraa oikein kunnolla, suosittelemme kuuntelemaan Juha Vuorisen kirjan Juoppohullun päiväkirja.Se on saman nimisen sarjan ensimmäinen kirja vuodelta 1998. Sarjassa seurataan Juha Bergin ja hänen hullunkuristen ystäviensä viinan värittämää elämää ja heidän seikkailuitaan. Kirjan suosiosta kertoo se, että aluksi se julkaistiin pelkästään netissä, mutta kun suosio oli niin suurta, se julkaistiin myös kirjaversiona Vuorisen oman kustantamon kautta. Kirjasarjasta on tehty myös elokuvaversio, joka kantaa samaa nimeä. Kyseisen äänikirjan voi kuunnella ainakin Nextoryssä.

Romaanien maailmoihin

Delia Owensin kirjoittama Suon villi laulu on ympäri maailman palkintoja kerännyt kirja. Jokainen sen lukenut voi allekirjoittaa kirjan olevan koskettavan kaunis tarina. Tarina sijoittuu Pohjois-Carolinaan, jossa eräältä suoalueelta löydetään kylän oman kultapojan ruumis. Epäilykset osuvat kylän juopon tyttäreen Kya Clarkiin. Hän on selviytyjätyyppiä ja oppinut tuntemaan suon luonnon ja eläimet paremmin kuin omat taskunsa. Tarinaan liittyy niin kasvukipuja, luonnon kauneutta kuin murhamysteerikin.

Erittäin mielenkiintoisen tarinan tarjoaa myös Taru Väyrysen kirjoittama Miehen malli, joka kertoo tarinan keski-ikäisestä miehestä Pertusta. Perttu on naimisissa Riina-vaimonsa kanssa ja heillä on kaksi lasta – parisuhde on kuitenkin täyttä riitelyä ja Perttu ei tunne itseään onnelliseksi. Riitelyä suurempi ongelma kuitenkin on, että Perttu tuntee vetoa muita miehiä kohtaan ja tuntee elävänsä omia arvojaan vastaan. Kirja esittelee mielenkiintoisen tarinan ja käsittelee vaikeita, mutta monille arkipäiväisiäkin asioita ja tunteita. Kirjan pystyy kuuntelemaan ainakin Nextorystä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *