Digitaalisen median harhautuksia: Amazon estää e-kirjojen oston vanhoissa Kindle-lukulaitteissa

Kindle lukulaite kädessä

Verkkokauppa Amazon ja sen kehittämä Kindle-lukulaite on jo tehnyt historiaa tuomalla e-kirjat kaiken kansan tuotteiksi. Siitä on kuitenkin jo aikaa kun kaikki alkoi – peräti 15 vuotta. Nyt Amazon on päätynyt kenties hieman oudolta vaikuttavaan ratkaisuun yli 10 vanhojen Kindle-lukulaitteiden kanssa. Niillä ei voi enää ostaa e-kirjoja Amazonista.

Vaikuttaa erikoiselta. Amazon on maailman suurin verkkokauppa ja yksi internetin jättiyrityksistä, jolla on monta muutakin liiketoimintayksikköä kuin vain verkkokauppa. Yhtiö on itse kehittänyt Kindle-lukulaitteen. Kaupassa myynnissä olevat e-kirjat kulkevat Amazonin oman tarkastusjärjestelmän läpi. Yhtiöllä on kaikissa kohtaa täysi kontrolli e-kirjojen toimitusketjun tapahtumista. Silti neljännen ja viidennen sukupolven, eli vuosina 2011 ja 2012 valmistetut ja niitä vanhemmat Kindle-laitteet eivät enää (17.8.2022 alkaen) pääse verkkokauppaan.

Jos 10 vuotta vanha elektroninen laite vielä ylipäätään toimii, niin ei kuitenkaan hätää vanhan Kindle-lukulaitteen kanssa. Laitteella voi lukea edelleen, ja siihen voi myös ladata uusia e-kirjoja. Kirja vain täytyy ensin käydä ostamassa Amazonista esimerkiksi puhelimella tai tietokoneella. Ostettu kirjahan on aina tallessa omalla Amazon-tilillä. Sieltä uusi kirja latautuu myös yli 10 vuotta vanhaan Kindle-laitteeseen.

Miksi Amazon on estänyt ostotapahtuman suoraan Kindle-lukulaitteesta? Kaupallisesti se ei vaikuta hyvältä liiketoiminnalta, mutta tekniseltä puolelta syitä voi löytyä. Koska nimenomaan ostotapahtuma on estetty, kyseessä voi olla joukko uusia tarkastuksia mitä kauppias haluaa tehdä tapahtuman edetessä. Kenties vanha laite ei pysty uusiin tarkistuksiin vastaamaan. Tai ehkä joku on onnistunut kloonaamaan vanhan Kindle-laitteen ohjelmiston ja keksinyt tavan ostaa Amazonista kaikenlaista kamaa toisten piikkiin.

Jo aiemmin on raportoitu vanhojen Kindle-laitteiden yhteyksien katoamisesta. Yksi syy tälle on ollut joissakin maissa operaattoreiden päätös purkaa 2G- ja 3G-verkot pois tieltä, jotta uudet 4G- ja 5G-verkot saavat lisää ilmatilaa. Jos 2G/3G Kindle-laitteessa ei ole Wi-fi -yhteyttä, ovat tällaiset laitteet jääneet suljetuiksi arkistoiksi, joita ei ulkopuolelta voi hakkeroida.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *