Voiko puhelimella kirjoittaminen olla nopeampaa kuin tietokoneen näppäimistöllä?

puhelin, näytöllä näppäimistö ja teksti

Julkisissa kulkuvälineissä kanssamatkustajien touhuja seuratessa voi ajoittain vain ihmetellä miten vikkelästi kaksisormijärjestelmällä viestejä kirjoitetaan. Puhelimen näytöllä olevalla näppäimistöllä pikaviestien tai miksei myös kuolemattomien aforismien naputtelu ainakin näyttäisi olevan vauhdikasta. Onko puhelimen näppiksella kirjoittaminen todella niin nopeaa kuin miltä se näyttää? Sitä voi testata.

Aloitetaan testaaminen suomenkielisellä Aalto yliopiston tutkimuskäyttöön laatimalla nopeustestillä. Testiin pääsee tästä. Tutkijat kertovat olevansa erityisen kiinnostuneita mobiililaitteiden kirjoitusnopeuksista, mutta samaa testiä voi käyttää myös tietokoneen näppäimistöllä. Testin tekevien tiedot kerätään tutkimuskäyttöön.

aalto yliopiston kirjoitusnopeustesti

Testasin omaa kirjoitusnopeutta ensin kannettavan tietokoneen näppäimistöllä. Tulos oli hieman alle keskimääräisen ammattikirjoittajan nopeuden 50-90 sanaa minuutissa (WPM, Words per Minute).

Entä kirjoitusnopeus puhelimella? Aalto yliopiston testissä täytyy kirjoittaa 15 lausetta ennen kuin saa tuloksen näkyviin. Tämän testihenkilön puhelimen näppiksen taputtelu oli niin hidasta, että kärsivällisyys ei riittänyt loppuun asti. Se luonnollisesti kertoo viestijän nopeudesta tai pikemmin hitaudesta.

Ehkä tulokset paranevat jos kirjoittaa sellaisella kielellä missä sanat ovat lyhyempiä? Siihen vastauksen antaa Typing Test, jossa nopeutta testataan englanninkielisillä lauseilla.

Todellakin, tietokoneen näppäimistöllä tehdyssä englanninkielisessä testissä tulos on parempi: yksi piste enemmän kuin keskimääräisen naputtelijan tulos.

typingtest.com kirjoitusnopeustesti puhelimella
Typing Test puhelimella.

Typing Test -nopeustestissä voi itse asettaa ajan miten kauan testi kestää ja sen vaikeusasteen. Asetin sekä tietokoneen näppäimistölle että puhelimelle 3 minuutin jakson Medium-tasolla.

Puhelimella saavutettu testitulos on suorastaan häpeällisen huono. Kirjoitusvirheitä on niin paljon, että lopputulos on lukukelvoton ja silti aikaa on mennyt aivan liikaa. Ei ihme, että olin pitkään Nokia Communicatorin uskollinen käyttäjä.

Huolimatta omasta säälittävästä puhelimella kirjoittamisen nopeustestin tuloksesta olen silti sitä mieltä, että monet puhelimen näppäimistöä käyttävät kirjoittavat nopeammin kuin omat tulokseni tietokoneen näppäimistöllä: Aalto yliopiston testi 44 ja Typing Test 37.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *