Uudenlaiset lukulasit e-kirjojen ystäville

Sol reader e-kirjojen lukulaite silmillä
Sol Reader -lukulaite silmillä ja ohjain kädessä.

Tammikuun 2023 CES-tietokonemessuilla Yhdysvalloissa uusi yritys nimeltään Sol esitteli ensimmäistä tuotettaan: e-kirjojen lukulaitetta Sol Reader. Tuotekonseptin tekee mielenkiintoiseksi se, että yhtiö on keksinyt aivan uuden tavan tuoda sähköiset kirjat silmiemme eteen. Kirjat nimittäin luetaan suurten silmälasien tapaisella laitteella.

Niin painettuja kuin sähköisiä kirjoja on totuttu lukemaan siten, että kirja tai e-kirjan sisältävä laite on kädessä. Kirjaa lukeva henkilö voi istua, seistä, maata tai olla muussa haluamassaan asennossa, mutta kädet on varattava kirjan pitämiseen silmien edessä.

Sol Reader -lukulaite muuttaa asetelman koska kirja on nenän päällä siinä missä silmälasit normaalisti ovat. Kirja on lukulaitteena toimivien silmälasien sisällä. Toinen käsi on osittain varattu lukemiseen sillä laitetta ohjataan pienellä vekottimella, jolla esimerkiksi käännellään sivuja.

Voi olla, että Sol Readerin keksijät ovat lainanneet tuotekonseptin idean virtuaalitodellisuuden ja metaversumin sovelluksista, joita usein katsellaan silmien eteen kiinnitettävillä erikoisnäytöillä, kuten Oculus-laitteilla. Niitä käytettäessä ulkopuolinen maailma jää näkyvistä. Sama ominaisuus on myös ainakin tämän hetken Sol Reader -prototyyppilaseilla: jos haluaa nähdä mitä ympärillä tapahtuu, täytyy lasit nostaa pois nenältä.

sol reader e-kirjojen lukulasit

Teknisesti ajatellen Sol Reader on pieni tietokone pakattuna silmälasien tapaisiin kuoriin. Kumpikin linssi on pieni E ink -näyttö, joita normaalistikin käytetään lukulaitteissa. Laitteessa on oltava hieman prosessointitehoa ja muistia, jotta kirjat saa siirrettyä silmälaseihin ja laite osaa näyttää sivut oikein kummallakin ruudulla.

Gizmodo-julkaisun mukaan Sol aikoo hinnoitella Sol Reader -tuotteen noin 350 dollariin kun se tulee myyntiin vuoden 2023 aikana. Myös virtuaalitodellisuussovelluksiin kuten peleihin tarkoitetuille laseille, esimeriksi Meta Quest 2:lle on saatavilla e-kirjojen lukusovelluksia.

Katso alta yhden testaajan ensivaikutelmat hänen kokeillessaan Sol Reader -lukulaseja:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *