Internet-palveluihin tallennetuilla valokuvilla ja kirjoituksilla käydään hiljaisuudessa vilkasta kauppaa

photobucket valokuvien tallennuspalvelu, kuvakaappaus

Tekoäly kehittyy parhaillaan niin aimo askelin, että lainsäädäntö ja yleiset käytännöt eivät pysy perässä. Nopeat toimijat voivat hyödyntää tilannetta monin tavoin esimerkiksi viilaamalla liiketoimintamalliaan ja sopimuksiaan. Lähes jokaista tavallista internetin käyttäjää koskee joidenkin valokuvapalveluiden, sosiaalisen median ja keskustelufoorumeiden kaupankäynti tekoäly-yhtiöiden kanssa.

Jos olet tallettanut vuosien varrella valokuviasi ja videoita verkossa toimiviin kuva-albumeihin, palvelun tuottava yhtiö saattaa myydä kuvasi tekoälyn kehityksessä tarvittavaksi oppimateriaaliksi. Sama koskee tekstiaineistoa esimerkiksi keskustelufoorumeilla.

Verkkopalveluita tuottavien yhtiöden tarkoituksena näyttää olevan pitää rahat itsellään, vaikka ovatkin myymässä käyttäjien tuottamaa aineistoa. Jollei palvelun käyttöehdot tällaista menettelyä salli, ehdoissa tyypillisesti on pykälä, joka sallii yhtiön yksipuolisesti muuttaa käyttöehtoja. Reuters raportoi muutamasta tällaisesta tapauksesta, joista valokuvien tallennuspalvelu Photobucketin toimitusjohtaja toteaa kaiken olevan laillista ja käyttöehtojen mukaista. Toimitusjohtaja vertaa käyttäjien tuottaman aineiston myyntiä mainosten myyntiin.

Katsotaan kuitenkin Photobucketin edesottamuksia hieman tarkemmin. 13.10.2023 päivätyssä kuvapalvelun käyttöehdoissa todetaan yksiselitteisesti:

  • Säilytät kaikki oikeudet kaikkeen aineistoon mitä lataat Photobucketiin. Tämä tarkoittaa, että omistat kaiken lataamsi aineiston. (You retain all your rights to any Content you submit, upload or display on or while using Photobucket. This means that you own all the Content you upload.)

Hieman myöhemmin samassa käyttöehdot-dokumentissa todetaan kuitenkin:

  • Luovutat Photobucketille rajoittamattoman oikeuden käyttää, jakaa, myydä, luoda uutta aineistoa kaikista aineistoista mitä lataat palveluun 13.10.2023 jälkeen, ja oikeuden kaikkeen aiemmin ladattuun aineistoon tekoälyalgoritmien koulutusta varten. (you expressly grant Photobucket the unrestricted right to collect, convey, share, sell, use, analyze and create new and derivative materials from any Content you upload after the date first referenced above or that was previously uploaded at any time previously for the limited purpose of training artificial intelligence (”AI”) algorithms and/or machine learning models, including any subsequent uses derived from the same.)

Photobucket on maksullinen palvelu, jonne kuvia voi tallettaa vain kuukausimaksua vastaan.

Yhdyvalloissa kaupankäyntiä ja kilpailua valvova viranomainen FTC on tietoinen uusista liiketoimintamalleista ja kulissien takaisesta kaupankäynnistä verkkopalveluiden ja tekoäly-yhtiöiden välillä. FTC on asiasta antanut yleisen tiedotteen, jossa käyttöehtojen muuttamista takautuvasti ei pidetä sopivana.

Yksi maailman suosituimmista verkkopalveluista Reddit ilmoitti helmikuussa 2024 myyvänsä käyttäjien tuottaman aineiston tekoäly-yhtiöiden käyttöön. Tätä ei otettu hyvin vastaan Redditin monissa yhteisössä, eikä myöskään FTC:n juristien parissa. Redditin johto on ollut FTC:n kuultavana.

Yhdysvaltalaiset yritykset ovat selvästi tässä käyttäjien tuottaman aineiston myynnissä edelläkävijöitä sillä suurimmat ostajat, kuten Google, Meta, Open AI ja Microsoft ovat myös Yhdysvalloissa. Siellä luodaan nyt ensimmäiset käytännöt mikä tulee olemaan sallittua ja mikä ei.

Tavallista kaduntallaajaa ja internetin käyttäjää voi hieman mietityttää miten suhtautua, kun:

  • Henkilökohtaiset tiedot, jotka on annettava ja joita palvelut keräävät jatkuvasti lisää ovat kauppatavaraa monille suurille verkkopalveluille, kuten Tiktok, Google, Facebook, Instagram, Youtube, ja Snapchat.
  • Verkkopalvelut ovat totuttaneet ihmiset siihen, että puhelimesta on helppo ladata kuvat talteen omaan verkkoalbumiin ja yhteisöissä käydään kiivasta keskustelua tärkeistä ja vähemmän tärkeistä asioista, mutta kaikki tämä saattaa kohta löytyä tekoälypalvelun antamista vastauksista.

Huolestunut kansalainen voi kuitenkin tehdä jotain: miettiä entistä tarkemmin mihin palveluihin aineistonsa tallettaa, missä palveluissa keskusteluja käy, ehkä perehtyy käyttöehtoihin, ja muistaa lisäksi internetin dynaamisuuden. Teknologiat, palvelut ja säännökset kehittyvät jatkuvasti, joten tänään annettu lupaus ”emme myy tietojasi” voi huomenna kuitenkin muuttua.