Turun Aboa Vetus & Ars Nova-museo jakaa keskiaikaisia ääninäytteitä

Turun Aboa Vetus & Ars Nova-keskiaikamuseo on laittanut Internetiin kuunneltavaksi ja vapaasti käytettäväksi joukon ääninäytteitä. Äänitteet ovat peräisin museon omasta ’Matka keskiajan ääniympäristöihin’-näyttelystä viime vuodelta. Nauhoituksia on yli 50 luokiteltuina eläimet ja luonto, esineet, ihmisten äänet ja työkalut-kategorioihin.

Äänimaailmaa on Aboa Vetus-rauniomuseossa suunniteltu jo vuodesta 2007 saakka. Siitä kehkeytyi kolme projektia: ääniteitä, kulttuurihistoriallinen näyttely Aboa Vetuksessa, Klangi, kansainvälinen äänitaiteen näyttely Ars Novassa ja Naantalin museon toteuttama Kaikuja keskiajalta -kuuntelukävely Naantalissa.

Ääninäytteet ovat soitettavissa suoraan museon nettisivulta tai niitä voi ladata omalle PC:lle. Mikä parasta, ääniä saa luvan kanssa käyttää sellaisenaan tai muokattuna. Alkuperä on mainittava. Koska äänet on talletettu WAV-muodossa, jota matkapuhelimet osaavat soittaa, tässä olisi loistava valikoima taatusti ainutlaatuisia soittoääniä tarjolla puhelimeen. Miten olisi laskiämpärin kaato, kalan perkaus tai olkien kahina?

Äänten tuottamisesta huolehtivat Teemu Tuovinen ja Anssi Alhopuro.

Categories Yleinen