Oletko kaivannut e-kirjaasi sivunumeroita? Nyt niitä saa Amazonilta

E-kirjoja lukevat ovat huomanneet monen asian muuttuneen kirjan digitaalisessa muodossa. Tekstin kokoa voi muuttaa, mitä tahansa sanaa voi hakea koko kirjasta hakutoiminnolla ja voi tehdä muistiinpanoja sivun laitaan sotkematta itse kirjaa. Sivunumeroiden mukaan suunnistaminen ei kuitenkaan yleensä onnistu, sillä e-kirjoissa (poislukien PDF-dokumentit) ei ole sivun käsitettä lainkaan. Se taas johtuu siitä, että sama sisältö on mahdollista lukea suurelta PC:n näytöltä ja pieneltä matkapuhelimen näytöltä yhtä hyvin kuin lukulaitteilla, jotka kokonsa puolesta sijoittuvat niiden väliin.

Amazon Kindle sovellus PC:llä, sivunumerot

Toistaiseksi yleisin tapa kertoa lukijalle missä kohtaa e-kirjaa hän etenee, on näyttää prosenttiluku tai paikkanumero. Tapa riittää useimmille lukijoille koska siitä voi arvioida onko kirja puolessa välissä vai jo kolme-neljäsosaa luettu. Toiselle lukijalle on kuitenkin hankala kertoa missä kohtaa kirjaa joku kiinnostava asia on prosenttiluvulla, koska se ei ole riittävän tarkka.

Amazon onkin toteuttanut oikeat sivunumerot myymiinsä Kindle e-kirjoihin. Mikä erikoisinta, myös ennen sivunumero-ominaisuuden toteutusta ostetuissa kirjoissa näkyy nyt sivunumero. Amazonin e-kirjojen sivunumero vastaa todellakin sitä perinteistä painetun kirjan sivunumeroa.

Amazon kertoo toteuttaneensa e-kirjan sivunumeron ottamalla sen painetusta kirjasta. Tämä taas onnistuu koska Amazonilla on varastoissaan ja tietokannoissaan valtava määrä painettuja kirjoja, joiden tiedot ja näköispainokset (Look Inside-toimintoa varten) sillä on käytettävissään. Nyt yhtiö täsmää ohjelmallisesti painetun kirjan sivunumeron vastaavaan e-kirjaan.

Itse en ole sivunumeroa kaivannut, koska kirjanmerkki ja muistiinpano-toiminnoilla voi kätevästi laittaa asioita muistiin ja tekstinpätkällä viitata haluttuun kohtaan, mutta mukava lisä se on. Ongelmaksi Amazonin ratkaisussa jäävät kaikki ne kirjat, jotka julkaistaan vain e-kirjoina.

Categories Yleinen