Ruotsin Kulttuurineuvosto alkaa tukea ruotsinkielisten e-kirjojen julkaisua

Ruotsissa on suunnilleen sama tilanne parhaillaan syntyvällä e-kirjojen markkinalla kuin Suomessa: omalla kielellä julkaistua e-kirjallisuutta voisi olla saatavilla enemmänkin. Suuria maailmankieliä osaavien lukijoiden saattaa olla helpompi ostaa esimerkiksi Amazon-verkkokaupasta edullista luettavaa kuin toivoa löytävänsä jotain kotimaisista kaupoista. Ruotsin Kulttuurineuvosto (Kulturrådet) on herännyt tilanteeseen ja päättänyt jakaa rahaa ruotsalaisille kustantajille, jotta ne julkaisisivat kaupoista poistuneita kirjoja uudelleen e-kirjoina.

Kulttuurineuvosto antaa rahaa noin 100 e-kirjan julkaisua varten suoraan kustantajille. Rahaa saavat kaunokirjallisuutta, tietokirjallisuutta ja lasten kirjallisuutta julkaisevat kustantajat. Kulttuurineuvosto ilmoittaa tavoitteena olevan vahvistaa ja kiihdyttää ruotsalaista e-kirjamarkkinaa. Rahaa e-kirjojen julkaisuun on luvassa lisää myöhemmin vuoden 2012 aikana. Ehtona on, että kustantaja on julkaissut saman teoksen painettuna kirjana ennen vuotta 2011.

Siinä missä suurilla kielialueilla kaupallinen toimija voi luoda uuden markkinan siihen riittävästi investoimalla (ja onnistumalla herättämään ihmisten kiinnostus), kuten Amazon teki, ei pienillä kielialueilla vastaavaa kovin usein tapahdu. Suurilla kielialueilla markkina on niin laaja, että isokin investointi on mahdollista saada muutamassa vuodessa takaisin markkinaherruuden kera.

Pienillä kielialueilla, kuten Suomessa valtio tukee kirjailijoita apurahoin, kirjastoja markkinan kokoon suhteuttuna valtavalla budjetilla ja koko kirja-alaa alhaisella arvonlisäverolla. Uuden syntymistä nämä rakenteet eivät edistä, vaan säilyttävät vanhaa.

Ruotsin Kultturineuvoston suora tuki e-kirjojen julkaisulle on pieni ja mitätön ele uuden markkinan luomisessa, mutta sillä viestitään alan muutoksesta, jossa kaikki alan osapuolet tulevat olemaan osallisina. Kulttuurineuvosto on Kulttuuriministeriön virasto, jonka tehtävänä on toteuttaa Ruotsin kulttuuripolitiikkaa.

Ruotsin Kulttuurineuvoston ensimmäisellä kierroksella kruunuja kilisi seuraavien kustantajien kassaan (luku tarkoittaa suoraa tukea kruunuissa):

Bakhåll, 50 000
Bokförlaget Atlas, 27 465
Bokförlaget Opal AB, 25 000
Bokförlaget Thorén och Lindskog AB, 30 000
CKM Förlag AB, 18 600
E-Leopard Förlag AB, 60 000
Ersatz, 10 000
Ersatz, 8 000
Ersatz, 10 000
Kabusa Böcker, 57 400
Karolinska Institutet University Press, 16 000
Kulturföreningen Glänta, 46 500
Modernista, 72 000
Sekwa förlag, 20 000


Facebooktwitterredditpinterestmail
Categories Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image