Yksityinen katukirjasto kukoistaa Manilassa Filippiineillä

Manilan keskusta-alueella Filippiineillä asuvalla kuusikymppisellä Hernando Guanlaolla on paljon kirjoja. Niitä on niin paljon, etteivät ne mahdu sisälle. Niinpä hän on nostanut kirjahyllyt kirjoineen talonsa eteen kadulle toivoen kirjojensa löytävän uudet kodit. Toisin on käynyt. Kuten pitikin kirjoja hävisi, mutta uusia tuli enemmän tilalle.

Manila katukirjasto

Hernando Guanlaon katukirjasto, josta kuka tahansa saa poimia minkä tahansa kirjan mukaansa, on ollut toiminnassa jo 12 vuotta. Hän aloitti 100 kirjalla kunnioittaakseen poismenneitä vanhempiaan, joilta hän oli perinyt rakkauden kirjoihin ja lukemiseen. Nyt hän arvelee kirjastonsa kasvaneen 3000 teokseen kirjaston käyttäjien tuodessa omia kirjojaan hyllyihin.

Yksi katukirjaston käyttäjä kertoo tietävänsä julkisen kirjaston Manilassa, mutta sieltä ei lainata kirjoja rakennuksen ulkopuolelle. Kirjat eivät länsimaisen silmin ole hinnakkaita Manilan kirjakaupoissa, mutta matalan tulotason maassa ne ovat ostoslistan häntäpäässä.

Hernando Guanlaon suunnittelee laajentavansa toimintaansa. Hän opastaa jo toisella paikkakunnalla asuvaa samantyyppistä katukirjastoa suunnittelevaa kirjojen ystävää. Lisäksi hän pohtii mahdollisuutta käynnistää venekirjasto, jolla päästäisiin vaikeakulkuisen maaston takana oleviin kyliin.

Katso lisää kuvia ja katukirjaston hoitajan haastattelu BBC:n sivulta.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *