Uusia, kenties yllättäviäkin apuvälineitä lukemiseen heikkonäköisille

Lukeminen on yksi ensimmäisiä asioita mikä vaikeutuu näön heiketessä. Silmälasit, lisävalo, suurella kirjasimella painetut kirjat ja lehdet auttavat asiaa, mutta lukeminen saattaa silti olla hankalaa. Alustavat tiedot uudesta tutkimuksesta kertovat, että apu voi olla yllättävän lähellä: tablet-laitteessa tai lukulaitteessa, jossa on valaistu näyttö.

Apple iPad 2 valkoinen

Robert Wood Johnson Medical School New Jerseyssä Yhdysvalloissa testasi 100 silmäsairaan ja heikkonäköisen koehenkilön lukemisnopeutta. Välineinä olivat painettu teksti, Apple iPad ja Amazon Kindle lukulaite (ilman näytön valaisuominaisuutta).

iPad-tablet oli selkeästi nopein väline lukemiseen. Tekstin koko oli asetettu suureen 18 pisteen kokoon ja näytön valo kirkkaalle. iPadilla lukeminen oli 42 sanaa minuutissa nopeampaa kuin painetun tekstin lukeminen. Kindle-lukulaitteella lukeminen oli 12 sanaa minuutissa nopeampaa kuin paperilta lukeminen. Nopeusero iPadin ja Kindlen välillä selittyy ensisijassa sillä, että testissä käytetyssä Kindlessä ei ollut valaistua näyttöä (sellaisiakin malleja on saatavilla).

Tutkijat uskovat valaistun näytön olevan suurin syy parempaan lukunopeuteen. Vakavasti silmäsairaiden tai heikkonäköisten ihmisten heikentynyt herkkyys kontrastille hyötyy valaistun näytön tarjoamasta avusta. Mitä heikompi näkö, sitä enemmän ihminen hyötyy valaistun näytön lisäavusta.

Tutkimuksesta kertoi Science Daily.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *