Oppikirjojen jakaminen keskitetysti oppilaiden lukulaitteisiin onnistuu jo tänä päivänä

Koulujen oppimateriaalin siirtämistä kokonaan digitaaliseen muotoon suunnitellaan monessa maassa, kuten Etelä-Koreassa ja Thaimaassa. Kyseessä ovat miljardiluokan hankkeet, sillä laitteita oppilaille, palvelinjärjestelmiä ja oppimateriaaleja pitää hankkia ja paljon. Miten näistä syntyvää uuttaa oppijärjestelmää hallitaan ihan käytännössä? Tähän Amazon-yhtiöllä on vastaus: Whispercast.

Amazon Whispercast

Amazon on maailman suurin verkkokauppa, jolla on kuitenkin kunnianhimoa luoda monta muutakin uutta asiaa. Yhtiö käytännössä loi e-kirjamarkkinat esittelemällä Kindle-lukulaitteista, e-kirjoista ja niiden kanssa saumattomasti toimivasta kirjakaupasta koostuvan järjestelmän.

Amazonilla on siis suuri osa teknologiainfrastruktuurista jo olemassa jos ajatellaan oppilaitosten tarpeita kun ne harkitsevat siirtymistä sähköiseen oppimateriaaliin. Yhtiö onkin luonut oppilaitosten käyttöön Whispercast-järjestelmän, jolla koulut voivat itse hallita sähköistä oppimateriaalia ja oppilaiden laitteita. Ajatuksena on, että vastuuopettaja koulussa päättää milloin ja mitkä kirjat kenenkin oppilaan Kindle-laitteeseen keskitetystä palvelusta lähetetään. Opettaja voi myös hallita keskitetysti mitä laitteen ominaisuuksia oppilaat saavat käyttää esimerkiksi sulkemalla tai avaamalla internet-yhteyden.

Järjestelmän ominaisuuksia:
– Oppimateraalin lähetys oppilaiden laitteisiin omalta tietokoneelta.
– Kindle-e-kirjojen lisäksi laitteisiin voi lähettää PDF ja DOC –aineistoa.
– Oppilaiden Kindle-laitteiden keskitetty hallinta.
– Oppilaiden laitteiden internet-yhteyden hallinta.
– Laitteiden yksittäisiä ominaisuuksia, kuten Facebookin käyttöä voi myös keskitetysti rajoittaa ja avata.

Suomessa tämän tyyppiset yhteiskunnan tulevaisuuden perusinfrastruktuuria olevat järjestelmät usein nähdään myös yhteiskunnan tehtävänä. Kaupalliset yritykset vain ovat digitaalisen murroksen hyödyntämisessä jo niin pitkällä, että Amazonin Whispercast ja Applen (iBooks ja iTunes U) järjestelmät voivat näyttää hyvin houkuttelevilta, jollei muuta ole tarjolla.

Amazonin mainosvideo Whispercast-oppijärjestelmästä, jota käytetään muutamassa yhdysvaltalaisessa koulussa: