Tablet-laitteet kasvattavat suosiotaan myös kirjojen suurkuluttajien ryhmässä

Yhdysvalloissa BISG (Book Industry Study Group, Kirja-alan tutkimuslaitos) on tuoreessa kyselyssään havainnut voimakkaan trendin tablet-laitteiden hyväksi ja e-kirjojen lukulaitteiden häviöksi. Tutkimuksessa tabletit ovat kasvattaneet suosiotaan 25% ensisijaisena kirjojen lukuvälineenä. Mustavalkonäytöllä varustetut lukulaitteiden suosio on laskenut saman verran. Verkkokauppa Amazonin Kindle Fire –tabletia tutkimuslaitos pitää suosion salaisuutena.

Bebook lukulaite kansissa

E-kirjojen lukulaitteet ovat tyypillisesti 5 tai 6 tuuman mustavalkoisella E ink -erikoisnäytöllä varustettuja laitteita. Ne on suunniteltu nimenomaan lukemista varten, jopa auringonvalossa. Cybook Opus, Sony Reader ja Kindle ovat esimerkkejä tuotteista.

Tabletit puolestaan ovat pieniä tietokoneita, joissa kaikki on saatu mahtumaan 7 – 10 tuuman kosketusnäytön taakse. Apple iPad, Samsug Galaxy Tab ja Asus Transformer ovat esimerkkejä tableteista.

BISGin kyselytutkimuksen mukaan myös kirjojen suurkuluttajat – vähintään yhden kirjan viikossa ostavat – ovat ainakin osittain siirtymässä tableteihin. 38% suurkuluttajista ilmoitti käyttävänsä tabletia lukemiseen, ja noin puolet kertoi käyttävänsä ensisijaisesti lukulaitetta. Tabletia käyttävien määrä on voimakkaassa kasvussa ja lukulaitteiden ystävien määrä on voimakkaassa laskussa.

Kyselyssä havaittiin myös tietokirjoja lukevien ihmisten käyttävän pääasiassa tietokonetta erityisesti opaskirjojen ja tieteellisten kirjojen lukemiseen.

BISGin aineisto perustuu noin 1000 lukulaitteen omistavan ihmisen vastauksiin.
Apple iPad
Lukulaitteet ovat ja tulevat olemaan erinomaisia siinä tehtävässä mihin ne on suunniteltu: tekstiin perustuvan materiaalin lukemiseen. Kaunokirjallisuus ja muu sellainen kirjallisuus, joka kantta lukuun ottamatta on pelkästään tekstiä on lukulaitteen ominta aluetta.

Tablet-laitteissa puolestaan on yleensä hyvä värinäyttö, jolla on mukava lukea ja katsella myös värikuvia sisältäviä kirjoja. Jatkossa myös videokuvaa ja vuorovaikutteisuutta sisältävät kirjat ovat omimmillaan tableteissa. Tablet-laitteen etuna on, että sillä voi tehdä paljon muutakin, kuten hakea netistä tietoa, katsoa TV-ohjelmia, osallistua sosiaaliseen mediaan tai kirjoittaa itse.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *