E-kirjat ja lukulaitteet helpottavat matkailijan elämää

Kauan odotetulle rentoutumismatkalle lähtiessä moni pakkaa ensimmäisten asioiden joukossa laukkuunsa kasan lomalukemista: ystävien suosittelemia kirjoja, matkaoppaita, kohteeseen sijoittuvia historiallisia tarinoita ja kepeitä rakkausromaaneja. Ennen kuin huomaakaan, laukku painaa kuin synti, ja lentoyhtiöt rankaisevat lukutoukkaa ikävillä ylipainomaksuilla. Usein suurin osa kirjoista jää muun lomapuuhastelun tuoksinassa unohduksiin ja saman painolastin saa taas raahata muutaman viikon päästä kotiin.
Kindle-lukulaite auringossa rannalla

Onneksi ongelman voi ratkaista hankkimalla sähköisen kirjanlukulaitteen, jonka muistiin saa ladattua jopa tuhansia kirjoja. Electronic reader eli e-kirjanlukulaite painaa parhaimmillaan vain muutamia satoja grammoja, ja sen akku kestää viikosta jopa kuukauteen. Paksun tiiliskiviromaanin tai moniosaisen kirjasarjan voi nykyään ottaa huoletta mukaan reissuun – kunhan ottaa sen sähköisenä, eli e-kirjan muodossa.

Tämänhetkistä lukulaitevaihtoehdoista maailmalla suosituimpia ovat Amazon Kindle, Sony Reader ja Barnes & Noble –kirjakaupan laite Nook. Myös Applen iPadiin ja muihin tablet-tietokoneisiin voi tallentaa kirjoja ja lehtiä myöhempää lukuhetkeä varten. Tabletit eivät kuitenkaan käytä e-lukulaitteiden suosimaa E Ink -tekniikkaa, joka mahdollistaa myös auringossa lukemisen.

Hintakaan ei ole enää este lukulaitteen ostolle: nykyisin hyviä vaihtoehtoja löytyy sekä alle sadan että runsaan sadan euron hintaluokista. Halvimmillaan mustavalkoisen Kindlen peruslukijan saa noin 50 eurolla, kun taas hienostuneemmasta versiosta saa pulittaa useita satasia.

Kotimaisen kirjallisuuden ystävien kannattaa pitää mielessä, että Kindle on tarkoitettu vain Amazon.comista ostettavien kirjojen lukualustaksi. Nookissa taas toimivat vain Barnes & Noblesista hankitut tuotteet. Siksi esimerkiksi Suomalaisen tai Akateemisen kirjakaupan kautta ladatut teokset eivät avaudu Kindlellä tai Nookilla ollenkaan. Parempia e-lukulaitevaihtoehtoja härmäläiselle saattavatkin olla Sony Reader tai Bookeen Cybook Opus, jonka kielivaihtoehtoihin kuuluu myös suomi.
Bebook e-kirjojen lukulaite, kirjat muistikortilla
Myöskään aivan jokaista maailmassa, tai edes Suomessa, julkaistua kirjaa ei vielä ole saatavana digitaalisessa muodossa, mutta latausvalikoima kasvaa huimaa vauhtia. E-lukulaitteilla voi lisäksi lukea sanoma- ja aikakauslehtiä ja muita tekstitiedostoja. Osalla voi myös kuunnella äänikirjoja ja musiikkia sekä surffailla netissä langattoman internet-yhteyden avulla.

Maailmanmatkaajan taskuun e-kirjanlukulaite on siis ehdoton. Sen etuihin kuuluu sekin, ettei kaikkea lukumateriaalia tarvitse päättää etukäteen. Jos lähtee lomalle New Yorkiin ja kesken matkan haluaakin lukea kaupunkiin sijoittuvan kirjan –kuten Aamiainen Tiffanylla tai Sinkkuelämää – se onnistuu kädenkäänteessä ostamalla valitsemastaan nettikaupasta latausoikeuden kyseiseen opukseen.

Myös matkaoppaita pystyy helposti lataamaan omalle e-laitteelle. Usein matkaoppaat voi ostaa joko kokonaisina tai kappale kerrallaan tarpeidensa mukaan.

Seuraavalla matkalla ei siis tarvitse harmitella lempikirjan jääneen kotiin, sillä e-lukulaitteen avulla koko kotikirjasto kulkee mukana lomallakin.

Suunnitellessasi seuraavaa matkaasi, muista momondo. Momondo etsii halvat lennot, hotellit ja vuokra-autot. Lisäksi momondon sivuilta löytyy käyttäjien ja paikallisten bloggaajien kirjoittamia kaupunkioppaita, jotka auttavat sinua tekemään matkastasi unohtumattoman.

 

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *