Kari Ojala kirjoitti vuonna 2005 välittömäksi menestykseksi osoittautuneen Insinöörin keittokirjan. Siitä on vuosien aikana otettu lukuisia lisäpainoksia, mutta tiettävästi Suomen kielialueen ulkopuolellakin asustaa muutama insinööri, joka tarvitsee kipinän ruuanlaittotaitojensa kehittämiseen. The Engineer’s Cookbook on nyt saatavilla maailmanlaajuisesti englanninkielisenä e-kirjana.
The Engineer’s Cookbook –keittokirjalla on kaksi ulottuvuutta: se neuvoo täsmällisesti joidenkin suhteellisen pienellä vaivalla valmistuvien ruokien tekemisen, ja toisaalta se on kevyen filosofinen teos insinöörin mielen syvyyksiin.
Insinööri (tai nörtti) saa kirjasta siis selkeät ohjeet ruuanlaittoon, pöydän kattaukseen, vieraiden istuttamiseen pöydän ympärille ja maljojen kohottamiseen.
Ei-insinööri pääsee kirjan kautta tutustumaan miten insinöörin ajatusmaailma toimii. Tästä on taatusti apua jokaiselle, jonka perhe- tai tuttavapiirissä on insinööri (kenelläpä Suomessa ei olisi).
Näyte kirjan luvusta, missä kuvataan insinöörin pään sisäistä maailmaa:
”The engineer is above all a rational being, whether it is stake, poultry, fish or vegetables that he prefers.
At the same time, the engineer is forever a child at heart. For him, preparing food is a mental game where you seek out matching ingredients, optimise their quantities, schedule their preparation times, and serve precisely the needed amounts of the correct types of food at exactly the right time. When all this falls in place, the engineer enjoys himself.”
Entä tämä jakso luvusta, jossa kerrotaan insinöörin suhtautumisesta ruuanlaittoon:
”It may seem that the engineer’s thought world is in this way somewhat strait-laced or neurotic. This is nonetheless not true. Deep down, the engineer is really quite relaxed. He has inner peace. He has thought things through and knows what is right. For that reason, he also knows to anticipate the outcome of each solution. This can of course annoy less confident individuals and the engineer does well not to always reveal the extent of his wisdom.
Due to his inner peace, the engineer can also be a humble cook. He appreciates and knows how to use ingenious ingredients, whether they are nature’s own or developed by other engineers. Onion or minced meat, for instance, are in their unassuming simplicity and versatility outstanding inventions, before which the engineer is humbled. If only he were capable of such simplicity, focusing only on the essential!”
Täältä voit ladata kirjan ilmaiset näyteluvut ja löydät kaupat mistä koko kirjan voi ladata omalle lukulaitteelle, tabletille, puhelimelle tai PC:lle.