Suomessa perinteiset kirjakaupat myyvät 85% kirjoista

Juuri kun Britanniassa saavutettiin historiallinen merkkipaalu median murroksessa, kun verkkokirjakaupat ohittivat perinteiset kirjakaupat kirjojen myynnissä, saatiin Suomesta arvio, jonka mukaan vain 15 % kirjamyynnistä on siirtynyt verkkoon.

kirjakauppa, kirjamyymälä

15 prosentin arvion verkkokauppojen osuudesta Suomen kirjamyynnistä esitti Ylen haastattelema Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola. Hän ei kerro, oliko kyseessä kappalemäärä vai rahamäärä, mutta joka tapauksessa luku on kaukana esimerkiksi Britannian yli 50 % verkkokauppojen markkinaosuudesta.

Suomessa vuonna 2012 toimintansa lopetti 10 yksityistä kirjakauppaa. Edullisia kirjaeriä myyvä Kirjatori on ilmoittanut sulkevansa osan myymälöistään ketjun omistajan harkitessa mitä myymäläketjun kanssa tehdään.

Yllättävän rauhallisesti perinteiset kirjakauppiaat suhtautuvat verkkokauppaan. Yksi kauppias vähättelee verkkokaupan olevan uusi versio postimyynnistä – ajalta jolloin postilaatikkoon tömähteli tuotekatalookeja, joista tuotteita saattoi postin välityksellä tilata.

Yllättävää on myös se, miten vähän kirjakauppiaat ovat reagoineet väistämättömään: myös Suomessa kirjojen verkkokauppa kasvaa aikanaan ohi perinteisten kauppojen. Kirjakaupan konsepti ei Suomessa juurikaan ole muuttunut: valtaosassa myydään paperitarvikkeita ja myös kirjoja. Verkkoaikaan kasvaneet tuskin näkevät perinteistä myymälää tarpeeksi kiinnostavana paikkana.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *