Monessa sivistysmaassa kirjailijat ja kustantajat saavat yhteiskunnalta korvauksen kun kansalainen korvauksetta lainaa heidän tekemänsä kirjan kirjastosta. Näinhän asian olettaisi olevan kaikkialla, ja sen olettaisi koskevan kaikkia kirjallisuuden muotoja, myös sähköisiä kirjoja. Niin ei suinkaan ole, mutta esimerkiksi Britanniassa kulttuuriministeri on jo laittamassa asiaa kuntoon.
Kulttuuriministeri Ed Vaizey vastaanotti kirjastojen digitaaliseen aikakauteen siirtymistä koskevan raportin todeten, että kirjastojen on korkea aika tarjota kansalaisille kunnollinen valikoima e-kirjoja, tai kirjastoista saattaa tulla tarpeettomia. Britannian, aivan kuten Suomenkin, kirjastoissa e-kirjavalikoima on heikko, sillä tekijöille ei makseta mitään heidän teostensa käytöstä.
Tarkoituksena Britanniassa on maksaa kirjailijoille ja kustantajille korvaus jokaisesta kerrasta kun sähköinen kirja lainataan julkisesta kirjastosta. Raportissa, jonka mukaan ministeri nyt toimii, todetaan:
” Kirjastojen kanssa toimiessaan kustantajat ovat olleet haluttomia soveltamaan samaa mallia e-kirjoihin, mikä on käytössä painetuissa kirjoissa. Tämä johtuu siitä, että tekijät ovat huolestuneita verkkolainauksesta. Kirjastokortin haltijan ei tarvitse käydä enää lainkaan kirjastossa, vaan hän voi ladata verkosta suoraan kotiin omalle lukulaitteelleen luettavaa. Kustantajat ja kirjakauppiaat pelkäävät ilmaisen lainaamisen tulevan liian helpoksi. Niin helpoksi, että lainaaja ei enää koskaan osta kirjoja.”
Esimerkiksi Ruotsissa jokaisesta lainauskerrasta kilahtaa muutama kruunu tekijöiden tilille. Varsinkin jalkapalloilija Zlatan Ibrahimovicin elämäkerta tuotti kirjailijalle hyvin myös kirjastojen kautta toimitettuna tuotteena.
Suomessa yleisestä kirjastosta lainatusta e-kirjasta tekijät eivät saa sentin senttiä korvausta.