Kirjasto lainaa sähköisiä lehtiä tabletilla ja tietokoneella luettavaksi

HelMet-kirjastosta voi nyt lainata e-lehtiä – digitaaliseen muotoon tallennettuja aikakauslehtiä – luettavaksi omalla tietokoneella tai tabletilla. Lehtien lukuohjelman on tehnyt Zinio, joka on jo vuosia kertonut tarjoavansa maailman parhaan valikoiman sähköisiä lehtiä. Lainausjärjestelmän toimittaja on toinen yhtiö, RBdigital, joten ihan suoraviivaista lehtien lainaaminen ei vielä ole.

Zinio e-lehtien lukuohjelma, Helmet-kirjasto
Suurenna kuva
.

Suomenkielisiä lehtiä ei tarjonnasta löytynyt, mutta hyvää englanninkielistä luettavaa sitäkin enemmän.

Lehden lainaaminen vaatii kärsivällisyyttä ensimmäisellä kerralla, mutta sen jälkeen helpottaa.
1. Ensin lainaajan täytyy luoda tili RBdigital-lainausjärjestelmään.
2. Seuraavaksi on luotava tili samalla tunnuksella Zinio-lehtikauppaan.
3. Kun tilit ovat kunnossa, palataan takaisin RBdigital-järjestelmään. Lainattava lehti valitaan täällä. Kun lukemista löytyy, ja se valitaan lainattavaksi, lehti siirtyy omalle tilille Zinion puolelle.
4. Nyt lehden voi lukea Zinio-lukuohjelmalla tai selainohjelmalla.

Seuraavan lehden lainaus onnistuu tekemällä kohdat 3 ja 4 uudelleen.

Kun päästää lukemaan lehteä, huomataankin sen olevan näköislehti, eli paperille painettu lehti on sellaisenaan siirretty sähköiseen muotoon. Näköislehti on kuitenkin ongelmallinen lukijalle. Harvalla on niin suurta näyttöä, jolle näköislehden aukeama mahtuisi ruudulle kokonaan vielä niin, että tekstin näkisi lukea. Kun lehteä suurentaa näytöllä, suuri osa aukeamasta häviää ruudun ulkopuolelle. Siitä seuraa jatkuva, toivoton lehden siirtely ruudulla sitä mukaa kun lukeminen etenee.

Zinio e-lehtien lukuohjelma, Helmet-kirjasto
Suurenna kuva
.

On todella erinomaista, että kirjasto kokeilee rohkeasti uusia tapoja tarjota luettavaa kansalaisille. Mikään näköislehteen perustuva lukujärjestelmä tuskin kuitenkaan miellyttää valtaosaa ihmisistä yksinkertaisesti lukemisen hankaluuden vuoksi, eikä Zinio ole tässä poikkeus.

Lisää tietoa e-lehdistä Helmetin sivulta.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *