Käsittämätöntä, mutta sivun kääntäminen kirjassa on patentoitu

Vuonna 2012 Apple onnistui Yhdysvalloissa patentoimaan e-kirjan sivun kääntötoiminnon. Niin uskomatonta kuin se onkin, painetun kirjan sivunkääntöä muistuttava toiminnallisuus e-kirjoissa on patentin arvoinen keksintö. Applen kova kilpailija Samsung ei luonnollisesti halua olla huonompi, vaan on jättänyt lisätoimintoja sisältävän sivun kääntötoiminnon patenttihakemuksen.

Samsung patenttihakemus e-kirjan sivunkääntö
Kuva Samsungin patenttihakemuksesta.

Sekä Applen patentissa että Samsungin hakemuksessa on kyse e-kirjojen ja sähköisten lehtien lukuohjelmien toiminnallisuudesta kosketusnäyttölaitteilla, jotka tyypillisesti ovat tableteja, lukulaitteita ja älypuhelimia. Niissä sivua tyypillisesti käännetään joko koskettamalla tai pyyhkäisemällä laitteen näytön vasenta tai oikeaa reunaa.

Samsungin patenttihakemus poikkeaa Applen saamasta patentista ainakin animaation suhteen. Samsungin sivunkäännössä e-kirjan sivu voi rypistyä.

Pari vuotta tabletia lukemiseen käyttäneenä oma kokemukseni paperikirjan tai paperilehden sivunkääntöä matkivista lukuohjelmista on sellainen, että ensikokemus on riemastuttava: näyttääpä kivalta kun sivu kääntyy ruudulla kuten paperisivu. Parin päivän jälkeen siihen kyllästyy, ja lukuohjelmat, jotka yksinkertaisesti vain vaihtavat sivua ilman erikoistehosteita alkavat tuntua paremmilta.

Mitä olisi tapahtunut, jos Gutenberg olisi aikoinaan voinut patentoida kirjan? Hänellä olisi patentin voimassaoloajan ollut valta kontrolloida, kuka saa tehdä kirjoja. Luvan saaneet kirjojen julkaisijat olisivat luultavasti joutuneet maksamaan jokaisesta kirjasta lisenssimaksun Gutenbergille. Onneksi patentointia ei ollut keksitty vielä silloin. Se olisi vähintään hidastanut kehitystä, vaikka tuskin kuitenkaan estänyt sitä kokonaan.

Applelle myönnetystä patentista lisää New York Timesissa. Samsungin patenttihakemus.