Historiallinen hetki: suomalaiset lukevat sanomalehtiä ja aikakauslehtiä useammin digitaalisena kuin painettuna

Vuotta 2013 voinee pitää historiallisena hetkenä Suomen media-alalla: Kansallisen mediatutkimuksen mukaan suomalaiset käyttivät sanomalehtien ja aikakauslehtien lukemiseen välineenä useammin tietokonetta, puhelinta tai tabletia kuin paperille painettua lehteä.

Sanoma ja aikakauslehtien lukuvälineet, Kansallinen mediatutkimus
Lähde: Kansallinen mediatutkimus.

Levikintarkastus Oy:n teettämän tutkimuksen mukaan vuoden 2013 keväällä Suomessa 92% tutkituista luki painettuja lehtiä viikottain. Tietokoneella lehtien sisältöjä luki 59%, puhelimella 23% ja tabletilla 11% tutkituista. Tutkimukseen osallistui 24 019 Suomessa asuvaa vähintään 12 vuotiasta henkilöä.

Kun digitaaliset välineet lasketaan yhteen saadaan 93%, eli hieman enemmän kuin painettujen lehtien lukijoita on. Tässä tapauksessa voi myös ennustaa tulevaisuutta: digitaalisen median käyttö lisääntyy edelleen painettujen lehtien käytön laskiessa.

Kansallinen mediatutkimus veti yhteen myös suomalaisten halukkuutta tilata lehtiä. 75% suomalaisista tilaa, ostaa tai harkitsee tilaavansa painetun sanomalehden. Aikakauslehtien kohdalla vastaava luku on 71%. Sanomalehtien digitaalisia versioita tilaa, ostaa tai harkitsee ostavansa reilu viidennes suomalaisista.

Tähän on päädytty vuosia jatkuneen trendin ansiosta, jossa lehdistön levikki ja mainostulot hitaasti laskevat, ja samaan aikaan lehtien lukeminen digitaalisena kasvaa voimakkaasti. Laajan kuvan mediassa meneillään olevasta suuresta muutoksesta saa kirjasta Hyvästi media.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *