Jokainen voi vaikuttaa EU:n tekijänoikeuslainsäädännön valmisteluun juuri nyt

Jokainen meistä median kuluttajista ja sisältöjen tekijöistä joutuu jollakin tavalla tekijänoikeuksien kanssa tekemisiin. Suurta huomiota vuonna 2013 herättänyt Järkeä tekijänoikeuslakiin -aloite sai suuren joukon suomalaisia yrittämään kotimaan lakeihin muutoksia, mutta varsinkin verkkomediaa käyttäville myös muiden maiden lait ovat yhtä tärkeitä. Nyt jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa EU:n tekijänoikeuslakien valmisteluun.

chairman's powertool

EU pyytää kansalaisilta ja organisaatioilta palautetta asiakirjaan ”EU:n tekijänoikeussääntöjen arvioinnin julkinen lausuntokierros”. Dokumentti on saatavilla englanniksi, ranskaksi ja saksaksi.

Vastausaikaa on 5.2.2014 saakka. Kaikilla on oikeus antaa oma palautteensa. Palautteen pyytäjät mainitsevat erityisesti kuluttajat, tekijät, esittäjät, kustantajat, tuottajat, jakelijat, välittäjät, palveluntuottajat, tekijäjärjestöt ja viranomaiset.

Täältä löydät EU:n valmisteleman palautelomakkeen.

Kannattaa varata aikaa kun ryhtyy omaa palautettaan antamaan. Kysymyksiä on 80. Osa on rasti ruutuun -kysymyksiä, ja moneen saa myös vastata vapaasti omin sanoin.

Aihealueet, mihin EU haluaa palautetta ovat:
– Toimivatko tekijänoikeudet EU:n yhtenäismarkkinoiden kannalta?
– Yhtenäismarkkinoiden rajoitukset ja poikkeukset
– Yksityinen kopiointi
– Korvaukset tekijöille ja esiintyjille
– Oikeuksien kunnioitus [erityisesti digitaalisessa mediassa]
– Yhtenäisen tekijänoikeuslainsäädännön luomismahdollisuudet EU-alueelle.

EFF (Electronic Frontier Foundation) löysi EU:n ilmoituksen asiasta.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *