Vuoden 2014 Tieto-Finlandia-palkinto Mirkka Lappalaiselle kirjasta Pohjolan leijona

Vuoden 2014 parhaan tietokirjan Tieto-Finlandia-palkinnon on saanut Mirkka Lappalainen kirjastaan Pohjolan leijona Kustaa II Aadolf ja Suomi 1611-1632. Vuosittain valittavan palkintokirjan kirjoittaja saa 30 000 euroa. Tämän vuoden voittajan valitsi dosentti Heikki Hellman palkintoraadin arvioiman kuuden teoksen joukosta.

Pohjolan leijona, Mirkka Lappalainen

Palkinnon saajan valinneen Heikki Hellmanin perustelut:

”Mirkka Lappalainen on onnistunut kirjoittamaan 1600-luvun alkuvuosista tenhoavan lukuelämyksen, joka vastaa täydellisesti Tieto-Finlandian sääntöjen vaatimuksiin: Pohjolan leijona on kerronnaltaan poikkeuksellisen taidokas tietokirja. Tekijä käyttää erinomaisen taitavasti sekä aiempaa kirjallisuutta että lukuisia niin alkuperäis- kuin painettuja lähteitä. Elämän makua tuovat esimerkiksi valituskäräjien monet herkulliset tapaukset. Samalla kyse on enemmästä kuin hyvästä tarinasta. Lappalainen onnistuu näyttämään, kuinka Kustaa II Adolfin aikana paitsi Ruotsiin myös sen itäiseen takamaahan alkoi muodostua järjestäytynyt yhteiskunta virkakoneistoineen, byrokratia, kuinka lainsäädäntö korvasi aateliston ja kirkon mielivallan ja kuinka Suomi vasta silloin sai roolinsa Ruotsin osana. Pohjolan leijona on tietokirja, joka imaisee mukaansa ja auttaa ymmärtämään, mistä olemme tulleet ja keitä olemme.”

Mirkka Lappalainen (s. 1975) on helsinkiläinen filosofian tohtori ja Suomen ja Pohjoismaiden historian yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa. Hänen 1500- ja 1600-lukujen historiaa käsittelevät kirjansa ovat saaneet useita tunnustuksia. Hänen aiempia kirjojaan ovat: Maailman painavin raha valittiin vuonna 2006, Susimessu (2009) ja Jumalan vihan ruoska (2013).

Tieto-Finlandia palkinto rahoitetaan Suomen tietokirjailijat ry:n ja Suomen Kustannusyhdistyksen Kirjasäätiölle lahjoittamin varoin.

Ehdokkaita Tieto-Finlandian saajaksi oli kuusi:
– Mirkka Lappalaisen Pohjolan leijona, Kustaa II Adolf ja Suomi 1611-1632
– Minna Maijalan Herkkä, hellä, hehkuvainen Minna Canth
– Hanna Nikkasen ja Antti Järven Karanteeni. Kuinka aids saapui Suomeen
– Pekka Nykäsen ja Merina Salmisen Operaatio Elop
– Aila Ruohon ja Vuokko Ilolan Usko, toivo, raskaus
– Samuli Tiikkajan Tulisaarna. Einojuhani Rautavaaran elämä ja teokset.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *