Pohjolan hehku -taidekirja yhdistää monta taiteenlajia kiehtovaksi taruksi

Inka Tolonen ja Päivi Ruuska ovat saaneet julkaisuvalmiiksi taidekirjan Pohjolan hehku, joka on kiehtovan mystinen kuvallinen ja sanallinen kertomus pohjoisen vuodenaikojen synnystä. Kirja on nyt saatavilla. Teoksen kirjoittaja ja projektivastaava Inka Tolonen kertoo miten ajatus kirjasta lähti elämään ja muuttui todeksi.
Sivu kirjasta Pohjolan hehku

Pohjolan hehku on kunnianhimoinen kirja. Sen tekemisessä oli mukana monen alan taiteilijoita. Miten kaikki artistit lähtivät mukaan hankkeeseen?
Asiat etenivät asteittain vuosien saatossa. Jokaisella on ollut omat motivaatiotekijänsä olla mukana ja tarjota osaamistaan. Kirjahanke on ollut varmastikin kaikille osapuolille mielenkiintoinen kokemus sekä hieno mahdollisuus toteuttaa itseään ja luoda uutta. Yhteistyö on toiminut hienosti kaikkien hankkeeseen osallistuvien kanssa.

Kirja on jännittävä yhdistelmä kuvataidetta, vaatesuunnittelua, maskeerausta ja runoutta. Mikä syntyi ensin?

Päivi Ruuska oli työstänyt jo vuosia intohimoisesti omaa puku-, koru- ja tekstiilitaidettaan eri muodoissa. Hän oli myös kuvauttanut töitään ammattimaisesti. Kuvia on arkistossa hyvin paljon. Näin syntyivät muun muassa kirjassakin mukana olevat kauniit taidevalokuvat, joissa maskeeratuilla malleilla on yllään upeita pukuja ja koruja. Kuvat ovat ammattivalokuvaajien ottamia.

Päivi Ruuska otti minuun yhteyttä vuoden 2013 lopussa ja ehdotti yhteistyötä. Päätimme, että teemme yhdessä taidekirjan. Sovimme, että valitsisin hänen taidekuvistaan kirjaan sopivat ja kirjoittaisin kuviin tekstin. Tehtävänäni oli koostaa kirja, joka työstettiin yhdessä lopulliseen julkaisuasuun. Tavoitteenamme oli saada aikaan taidekirja, jossa olisi kaunis ja tunnelmallinen kuvitus sekä tarina.

Jokainen Ruuskan arkiston kuva on mielestäni lumoava ja valinta oli melko vaikea. Tutkittuani kuvia ja annettuani ajan ensin vähän kulua, osa kuvista alkoi ikään kuin kutsua minua puoleensa ja mielessäni alkoi muodustua tarina, jonkinlainen moderni ja mystinen kansantaru Pohjolasta. Näin syntyi Pohjolan hehku.

kirjasta Pohjolan hehku, valokuva veli-veikko elomaa
Kirjan kuvitusta. Valokuva Veli-Veikko Elomaa

Kirja on käännetty englanniksi ja julkaistu nimellä Glow of the North. Miten odotat lukijoiden ottavan kirjan vastaan Pohjoismaiden ulkopuolella?
Toivon, että kirja löytäisi runsaasti lukijoita ja kuvien ihastelijoita kaikkialla. Mielestäni lopputulos on kaunis ja houkutteleva tekijöidensä näköinen taideteos.
Filosofian maisteri Aino Huotarin ja Jyväskylän yliopiston kirjallisuuteen ja runouteen erikoistuneen englannin kielen lehtorin Roger Nöel Smithin käännös on mielestäni onnistunut.

Voisin kuvitella Pohjolan hehkun myös esimerkiksi tanssiteatterin lavoille kera fantasiatyylisen musiikin. Painettunakin tällä kirjalla tulisi varmasti olemaan monipuolinen ja pitkä elämä. Se olisi esimerkiksi erinomainen matkamuisto Suomesta. Näin rohkenen ajatella.

Mitä kirjoja suosittelisit lukijoille ja millaisista kirjoista itse pidät?
Suosittelen tutustumaan tänä vuonna julkaistavaan toimittamaani Haltijat-kirjaan (julkaisun työnimi). Sekin on aivan omanlaisensa mielenkiintoinen tarina- ja taideaarre. Kirjassa esitellään haltijaemo ja nukketaiteilija Tuija Leinosen haltijoita ja näiden ystäviä. Kirjassa on paljon herkkiä ja hauskojakin ihmisten tositarinoita ja –kokemuksia sekä runsaasti haltijakuvia. Leinosen haltijoita asustaa ainakin 20 eri maassa. Haltijoiden ja haltijaemon luokse tullaan pitkienkin matkojen päästä.

Taidekirjojen lisäksi pidän varsinkin aforismi- ja elämäkertakirjoista.

Mitä voimme odottaa sinulta seuraavaksi?
Edellä mainitsemani Haltijat-kirja julkaistaan pian. Sen jälkeen pidän taukoa kirjoittamisessa, ainakin isommista yhteistyökirjahankkeista.

Harkinnassa on lastensatusarjan julkaisu. Tekstikokoelma syntyi aikoinaan osana Jyväskylän yliopiston ja Oriveden opiston kirjoittamisen opintoja. Voi olla, että näitä satuja saavat muutkin joskus lukea.

Pohjolan hehku
Pohjolan hehku –kirjasta lisätietoa täällä ja sen englanninkielisestä käännöksestä Glow of the North täällä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *