Bonnier avasi Ruotsissa kirjailijoille Type & Tell omakustannepalvelun

E-kirjojen myötä teoksen julkaiseminen omakustanteena on etenkin suurilla englanninkielisillä markkinoilla yleistynyt. Samalla kuitenkin painotekniikka on jatkuvasti kehittynyt, madaltaen vähimmäispainosmäärien kokoa ja hintaa. Ruotsista maailman suurten mediakonsernien joukkoon kasvanut Bonnier avasi syyskuun 2015 alussa Type & Tell kirjojen omakustannepalvelun, jonka painopiste on painetuissa kirjoissa ja kirjailijoille tarjottavassa laajassa palveluvalikoimassa.
type and tell omakustannekirja, layout
Lähtökohtana Type & Tell –palvelussa on, että kirjailija taittaa kirjoittamansa teoksen palvelun omalla ohjelmistolla. Teksti kopioidaan työkaluun, jonka jälkeen kirjailija tekee taittajan työt. Taitetun kirjan Type & Tell hoitaa sitten teknisesti valmiiksi painoa varten.

Viimeistään tässä vaiheessa kirjailijan on valittava minkä omakustannepaketin hän tilaa ja mitä lisäpalveluja mahdollisesti tarvitsee. Paketit ovat:
– Basic, jolla saa ainoastaan painovalmiin kirjatiedoston.
– Some, joka sisältää kirjan jakelun.
– More, joka sisältää sekä jakelun että markkinointitoimenpiteitä.

Kirjan painatus maksaa kaikissa vaihtoehdoissa erikseen, sillä kirjailija itse päättää tilaamansa painoserän määrän.

Type & Tell lupaa painaa kirjaerän 7 päivässä, jonka jälkeen erä toimitetaan kirjailijalle (tai se menee jakeluun jos sellainen on tilattu). Sen lisäksi, että kirjailija maksaa kirjan painatuksen ja palvelumaksut, omakustannepalvelu ottaa 20% siivun myytyjen kirjojen hinnasta. Tämän 20% Type&Tell ottaa hinnasta, jonka kirjakaupat tuotteesta maksavat.

Pakettien lisäksi Type&Tell tarjoaa joukon valmiiksi hinnoiteltuja hyödyllisiä palveluita, kuten:
– Kansikuvan suunnittelun ja toteutuksen.
– Kirjan arviointikappaleiden lähetys medialle.
– Kirjan arviointikappaleiden lähetys kirjastoille.

Koska Type & Tell tarjoaa myös kirjojen jakelupalvelun, löytyvät omakustannekirjat ainakin Bonnierin omistamasta Adlibris-verkkokirjakaupasta. Adlibris-kauppaan on suunnitteilla oma osastonsa Type&Tell –kirjoille. Sitäkin laajempaan jakeluun kirjat pääsevät Ruotsin Bokinfo-järjestelmän kautta (aikaisemmin Bokrondellen).

Suomessakin omakustannepalveluita on tarjolla, mutta niin laajaan palveluvalikoimaan kuin Type & Tell ei taida moni suomalainen omakustannepalvelu yltää. Suomessa ja muualla Euroopassa toimiva BoD on kustantajista riippumaton yritys, jolla on saman tyyppinen palveluvalikoima kuin Type&Tell-palvelulla.
——————————-
Artikkelia päivitetty 17.9.2015

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *