Kolme pokerikirjaa, joiden lukeminen kannattaa

Pokeri on peli, jonka tuntevat kaikki – varsinkin 2000-luvulla alkaneen nettipokeribuumin ansiosta. Jo ennen internetin aikakautta pelin eri variantteja, kuten sököä, on pelattu ahkerasti myös Suomessa. Vasta nettipokeri mahdollisti kuitenkin suosion kasvun, ja hiljalleen pelistä on muodostunut koko kansan viihdettä. Alkuinnostuksen jälkeen moni huomaa tarvitsevansa lisätietoa, jonka vuoksi esittelemmekin muutaman tärkeän opaskirjan pelin saloihin.

Nykyään netin suurimmilla pokerisivustoilla pelaavat päivittäin miljoonat pelaajat, joista koko joukko on suomalaisia. Pokeria on helppo pelata oman kodin rauhassa, mikä on näkynyt pelaajamäärien huimana kasvuna viime vuosien aikana. Erityisesti Texas Hold’em on noussut pelien ykköseksi suuressa osassa maailmaa, mutta muitakin pokerivariantteja pelataan ahkerasti netissä.

Pokeri vaatii monipuolista taitoa

Yksi pokeripelien suosion syistä perustuu siihen, että sen pelaaminen vaatii monenlaista taitoa. Psykologinen lahjakkuus, matemaattinen lahjakkuus ja stressinsietokyky ovat muutamia ominaisuuksia, joista muodostuu hyvä pelaaja. Vaikka lahjakkuus onkin tärkeää kaikissa harrastuksissa, harjoittelu ja pelin opiskelu ovat pokerissa huomattavasti suuremmassa roolissa. Tämä on suurin syy siihen, että korttipeleistä juuri pokerista on kirjoitettu eniten tietokirjallisuutta. Toki myös muista korttipeleistä on kirjoitettu oppaita, mutta usein ne ovat sääntökirjoja, kuten Mikko Saaren vuonna 2013 ilmestynyt Korttipeliopas.

Kaikki pokerikirjat eivät toki ole lukemisen arvoisia, vaan fiksu pelaaja valitsee parhaat päältä. Se, onko kirjan kirjoittaja menestynyt pelaaja, on tietenkin yksi tekijä itselle sopivaa kirjaa valittaessa. Pelkkä pokerimenestys ei kuitenkaan riitä, sillä parhaatkaan pelaajat eivät aina onnistu tuomaan ajatuksiaan ja ymmärrystään pelistä esiin kirjoitettuna.

Pokerikirjallisuutta on monenlaista

Tässä artikkelissa esittelemme kolme arvokasta pokeriteosta, joiden lukeminen kehittää kenen tahansa pelistä kiinnostuneen taitoja monipuolisesti. Olemme valinneet listallemme kolme hyvin erilaista kirjaa, joilla jokaisella on omat ansionsa. Nämä kirjat kuuluvat jokaisen pokeripelaajan yleissivistykseen, olit sitten käteispelaaja, turnauspelaaja tai jotain siltä väliltä. Kirjat eivät ole paremmuusjärjestyksessä, vaan suosittelemme lämpimästi niitä kaikkia. Pokeri on kokonaisvaltainen peli, ja jokainen lukemasi kirja tuo peliisi uusia ideoita.

Doyle Brunson: Supersysteemi

pokeri supersysteemi kirjankansi
Pokerilegendan ja kymmenkertaisen WSOP-voittajan Doyle Brunsonin Supersysteemi on yksi kaikkien aikojen suosituimpia pokerikirjoja – jollei jopa suosituin. Supersysteemi esiintyy jopa kuuluisan pokerielokuvan Roundersin alkukohtauksessa (kuten myös Mike Caron Book of Tells). Suomen kielellä julkaistu Supersysteemi-nimen saanut kirja on itse asiassa alkuperäiseltä nimeltään Super System 2, eli suomenkielinen teos on päivitetty painos vuodelta 2003 – ei Brunsonin alkuperäisteos.

Supersysteemi ei ole pelkästään Doyle Brunsonin käsialaa, vaan oman panoksensa teokseen ovat antaneet muun muassa kaikkien aikojen suurimmat turnaustienestit kerännyt Daniel Negreanu, Doyle Brunsonin poika Todd sekä Jennifer Harman. Monien kirjoittajien avulla Supersysteemiin on saatu mahdutettua eri pelejä todella kattavasti. Se ei siis monien muiden kirjojen tapaan ole pelkkä Texas Hold’em No Limit -opas, vaikka No Limit Hold’em onkin ehdottomasti Doyle Brunsonin pääpeli. Tämä osio on Supersysteemissä miehen itsensä kirjoittama.

Muiden pokeritähtien kirjoittamana teoksesta löytyy oma osio muun muassa Eight or Betterille (Bobby Baldwin), Triple Drawille (Negreanu), Pot Limit Omahalle (Lyle Berman), Seven Card Stud Eight or Betterille (Todd Brunson) sekä Texas Hold’em Limit (Harman). Monet kirjoittajat ja pelivariantit pitävät mielenkiinnon korkealla koko paksun kirjan läpi, mutta se on hintansa väärti jo pelkästään Doyle Brunsonin No Limit Hold’em -osion puolesta. Parhaiten Supersysteemi sopii kuitenkin useista peleistä kiinnostuneille pelaajille. Supersysteemiä ei ole tarjolla e-kirjana, mutta esimerkiksi cdon.comista löytyy laadukas kovakantinen painos sopuhintaan.

Phil Gordon: Pieni vihreä kirja

pokeri vihreä kirja kirjankansi
Celebrity Poker Showdown -ohjelmaa isännöineen Phil Gordonin kirjoittama Pieni Vihreä kirja on paras opas niille pelaajille, jotka oppivat esimerkin kautta. Kirjassa kuvataan erilaisia Texas Hold’em -käsiä, ja Gordon käy samalla läpi omaa ajatteluaan käden joka vaiheessa.

Kirjoitustyyli on monista muista pokerioppaista poiketen todella eläväistä, ja kirja pitää otteessaan alusta alkaen. Pieni vihreä kirja eroaa yleisestä tyylistä myös siinä, että Gordon esittelee pelkän käden sijaan koko pelitilanteen – mukaan lukien useimmat pelaajat, joiden joukosta löytyy niin ammattilaisia, julkkiksia kuin miljonäärejäkin. Kaikki Pienen vihreän kirjan käsiesimerkit ovatkin paitsi opettavaisia, myös erittäin mielenkiintoisia jo pelkästään lukukokemuksena.

Jos et halua hypätä suoraan altaan syvään päähän ja lähteä kahlaamaan läpi kaikkein suurimpia (kirjaimellisesti) pokeriraamattuja, on Phil Gordonin Pieni vihreä kirja yksi parhaista mahdollisista valinnoista. Ihminen oppii viihtyessään, ja Gordonin käsikertomukset jäävät mieleen todella hyvin. Kirja on hyvin saatavilla niin kotimaisissa kirjakaupoissa, nidottuna vuoden 2009 painoksena Adlibriksessä kuin muuallakin netissä.

Mike Caro: Book of Tells

poker tells kirjankansi
Mike Caro on pokerialan ehkä tunnetuin ”tellejä”, eli pelaajan ajatukset paljastavia merkkejä tutkinut pelaaja. Caron Book of Tells – The Psychology and Body Language of Poker on suosituin näihin merkkeihin keskittyvä kirja. Caro kirjoittaa selkeästi ja antaa kuvaesimerkkejä, mikäli kyseessä on livepokerin telli. Tellit eivät kuitenkaan ole pelkästään kasvon- tai ruumiinliikkeistä vedettyjä johtopäätöksiä – päinvastoin. Nämä muodostavat vain pienen osan pokeritellien psykologiasta, johon Book of Tells pelaajan johdattaa.

Vinkit jaetaan niin sanottujen vaikutelmien perusteella, ja kirjan kautta opit jakamaan pelaajat eri luokkiin. Book of Tellsin opit pätevät livepelien lisäksi usein yhtä lailla myös nettipokeriin, joten nettipelaajienkin kannattaa ehdottomasti tarttua Caron kirjaan, jos sen käsiinsä saa.

Pienenä miinuksena Book of Tellsiä ei ainakaan vielä ole käännetty suomeksi, joten englannin kielen taitoa vaaditaan. Jos englanti kuitenkin taipuu ja pokerin psykologia kiinnostaa, on tämä kirja mainio valinta kaikille aloittelijoista ammattipelaajiin. Book of Tells on saatavilla muun muassa Amazonista niin e-kirjana kuin painettuna kirjanakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *