Kirjojen ystävän unelmaloma: kahden viikon pesti kirjakauppiaaksi Skotlantiin

Tämä on yksi erikoisimmista ja parhaista ideoista mitä olen koskaan kuullut: Skotlannissa on kirjakauppa, jonne voi varata itselleen kahden viikon jakson kaupanhoitajana. Kun oma jakso on hoidettu, seuraava kirjahullu jatkaa siitä eteenpäin. Kahden viikon kirjakauppias-jaksot Open Book –kaupassa ovat lähes kaikki varattuja vuoteen 2020 asti.

Tämä Open Book –niminen kirjakauppa on Wigtownin kylässä Skotlannissa. Se on jo ennestään tunnettu kirjakylänä, jossa on suorastaan suhteettoman monta kirjakauppaa asukaslukuun nähden.

The Scotsman raportoi miten ura Open Book kirjakauppiaana aukeaa. Kirjakauppiaaksi haluavat vieraat varaavat oman jaksonsa Airbnb-palvelun kautta. Kauppias paitsi hoitaa liiketoimintaa, myös maksaa siitä. Kirjakaupan yläpuolella on asunto, jonka käyttö sisältyy hintaan.

Erikoisen konseptin loi amerikkalainen Jessica Fox, joka oli unelmoinut joskus työskentelevänsä skotlantilaisessa kirjakaupassa. Hän muutti Wigtowniin unelmansa perässä, ja sai töitä yhdestä kirjakaupasta. Siellä työskennellessään hänelle tuli mahdollisuus ostaa kirjakauppa, jonka hän sittemmin muutti Open Book –kaupaksi.

”Wigtown on ihmeellinen ja ainutlaatuinen paikka. Täällä on vain 900 asukasta, mutta 16 kirjakauppaa, ja ne ottavat ihmiset joka puolelta maailmaa vastaan avosylin. Ajattelin, että varmasti en ole ainoa hullu amerikkalainen, joka haluaisi hoitaa kirjakauppaa, ja niin Open Book syntyi. Vieraat varaavat viikkonsa Airbnb-palvelusta, ja olemme olleet ihmeissämme sen menestyksestä.”

Vierailevat kirjakauppiaat tekevät ihan oikeaa työtä liikkeessä: myyvät kirjoja, hinnoittelevat hankittuja teoksia, järjestävät lukuiltoja ja muita tapahtumia, sekä koristelevat myymälän ikkunat.

Kirjakauppiaiden blogia on hauska lukea. Joku vierailija on saattanut odottaa kaksi vuotta päästäkseen töihin, ja nyt kun hän siellä on, innostuu asiakkaiden kanssa kommunikoinnista ja kaikista kirjoista mitä kaupan hyllyiltä löytyy.

Tietokone internet-yhteydellä tarjoaa kauppiaalle ikkunan muuhun maailmaan, tai hän voi lainata myymälän polkupyörää ja käydä ajelulla maaseudulla.

Konsepti on huomattu Kiinassa ja Etelä-Koreassa asti, josta on kyselty Jessica Foxin neuvoja kirjakylien perustamiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *