Kuka kaipaa Amazonia kun ruotsalaiset valtaavat sähköisten kirjojen markkinoita Suomessa?

Suomalaiset e-kirjojen ja äänikirjojen ystävät ovat jo löytäneet ruotsalaiset kirjakauppiaat ja tilauspalvelut, kuten Adlibriksen ja Storytelin verkosta. Jatkossa myös kirjastoista e-kirjoja lainaavat kansalaiset olevat tekemisissä ruotsalaisen lainauspalvelun kanssa, sillä Axiell Media on onnistunut tekemään laajan sopimuksen kunnallisten kirjastojen kanssa.
sähköinen Blanka-kirjasto, Parainen,
Suomen julkiset kunnalliset kirjastot voivat käyttää Axiell Median järjestelmää ja e-kirjavalikoimaa tarjotessaan lainauspalvelua kuntalaisille. Yhtiö kertoo tehneensä raamisopimuksen, jonka mukaan se toimittaa sähköisten kirjojen lainausjärjestelmän ja sen mukana kirjavalikoiman kansalaisten käyttöön.

E-kirjoja ja äänikirjoja kirjastoista lainaaville kansalaisille tämä tarkoittaa sitä, että kirjojen haku ja lainaustoiminto saattaa uudistua. Suomen ruotsinkielisillä alueilla Axiell Median järjestelmä on jo paikoin käytössä, kuten Paraisilla. Yhdellä lainausjärjestelmällä toimiva kirjasto saattaa vaihtaa Axiell Median alustaan ja valikoimaan, jolloin kuntalaiset huomaavat muutoksen e-kirjoja lainatessaan. Joissakin kirjastoissa, kuten Helmet-kirjastossa pääkaupunkiseudulla, on jo peräti neljä erillistä kirjajärjestelmää (Ellibs, OverDrive, Naxos ja Axiell).

Onko tällä sopimuksella vaikutusta suomen- ja ruotsinkielisten e-kirjojen valikoimaan kirjastoissa?

On vaikea keksiä mitään syytä miksi suomenkielisten digitaalisten kirjojen valikoima vähenisi jos kirjastolla on käytössä Axiell Median järjestelmä. Suomalaiset kustantajat ovat voineet jaella teoksiaan yhtiön järjestelmän kautta tähänkin asti, ja kiinnostus siihen vain kasvaa kun sopimus vie kirjat suomalaisten kirjastojen näyttöruuduille.

Ruotsinkielisiä kirjoja Axiell Median valikoimassa luonnollisesti onkin jo runsas valikoima.

Axiell Media tunnettiin aiemmin nimellä Elib, joka aloitti jo 20 vuotta sitten kehittämään digitaalisten kirjojen lainausteknologiaa. Yhtiö on osa Axiell-konsernia, joka puolestaan on julkisten palveluiden ratkaisuihin keskittynyt IT-yhtiö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *