Parhaat e-kirjojen lukuohjelmat Windows-tietokoneille

freda, epub-kirjojen lukohjelmalla Windows-laitteella
Kompaktin kokoisia ja kevyitä kannettavia Windows-tietokoneita moni käyttää myös kirjojen lukemiseen (monen muun asian lisäksi). Windows 10 PC ei kuitenkaan tehtaalta tullessaan yleensä sisällä e-kirjojen lukuohjelmaa, vaan sellainen on asennettava itse. Tässä parhaat kirjojen lukusovellukset Windows-tietokoneille.

Ensin kuitenkin muistutus ekirjojen formaateista. Niitä on yleisesti käytössä kahta lajia: EPUB ja Kindle. Epub on alan määrittelemä standardi, jota kaikki muut paitsi Amazon noudattavat. Kindle on Amazonin e-kirjaformaatti.

Amazonin kaupasta ostetut sähköiset kirjat ovat aina Kindle-muodossa, eikä niitä kaikilla Epub-lukuohjelmilla voi avata. Amazonilta voi kuitenkin ladata Kindle-kirjojen lukusovelluksen tietokoneelle, tabletille ja puhelimeen. Kolmas yleinen kirjaformaatti on PDF, jota monet kaupat kuitenkin välttelevät hiukan hankalan lukukokemuksen vuoksi. PDF-dokumentteja luetaan yleensä sitä varten tehdyillä lukuohjelmilla, mutta jotkut lukusovellukset osaavat kaiken: Epub, Kindle ja PDF –formaatit.

Katsotaan seuraavaksi parhaat eri tarkoituksiin suunnitellut Epub-kirjojen lukuohjelmat Windows 10-tietokoneille. Turvallinen lähde ladata Windows-ohjelmia on Microsoft Store. Avaa Windowsin päävalikko ruudun vasemmasta alakulmasta. Kulje listaa alaspäin kunnes löydät Microsoft Storen. Valitse se, niin pääset hakemaan sovelluksia.

Viisi ilmaista Epub-kirjojen lukuohjelmaa Windows-tietokoneille

Cover – Comic Reader
Tämän sovelluksen nimi kertoo mistä on kyse. Cover on suunniteltu erityisesti kuvallisia kertomuksia sisältävien kirjojen lukemiseen, joten sarjakuvien ja mangan ystävät pitävät tästä.

Freda
Freda on kiitosta kerännyt e-kirjojen lukuohjelma missä on todella runsaasti toimintoja (niin paljon, että niihin voi eksyä). Lukemisen alkuun Fredalla kuitenkin pääsee helposti, sillä se on liitetty kirja-arkistoihin mistä löytyy ilmaisia ja tekijänoikeusvapaita teoksia.

Kun Fredan käynnistää, voi välittömästi ladata kirjan, jonka avulla pääsee tutkimaan ohjelman toiminnallisuutta. Freda on ilmeisesti suunniteltu toimimaan kosketusnäytöllä, mutta toimii hienosti tavallisessa Windows-kannettavassa. Tabletiksi taittuva kosketusnäytöllinen kannettava voisi olla varsin kätevä Fredan käyttäjälle.

Kobo
Kobo on maailmanlaajuinen e-kirjakauppa, joka markkinoi myös kiittäviä arvioita keränneitä lukulaitteita. Lukusovellukset tietokoneille ja mobiililaitteille löytyvät myös. Laitteet ja lukuohjelmat on liitetty Kobon kauppaan, mutta omalle Kobo-tilille voi ladata e-kirjoja ja sitä kautta saada ne kaikkiin laitteisiin missä on Kobon lukusovellus.

Windows 10-tietokoneissa toimiva lukuohjelmassa on hallittu käyttöliittymä ja vain tarpeellinen niukka toimintovalikoima, jotta lukemista varten saa säädettyä mieleiset asetukset.
Kobo, e-kirjojen lukusovellus Windows 10 -tietokoneille
Overdrive
Kirjaston käyttäjille Overdrive saattaa olla tuttu nimi, sillä yhtiö toimittaa e-kirjojen lainausjärjestelmäänsä kirjastoille. Jos oma kirjasto on Overdriven järjestelmässä, tämä lukusovellus on järkevä valinta Windows-tietokoneelle ja mobiililaitteisiin.

Storytel
Äänikirjoja ja e-kirjoja kiinteää kuukausimaksua vastaan tarjoava Storytel on kehittänyt luku- ja kuuntelusovellukset sekä mobiililaitteille että Windows-tietokoneille. Sovellukset ovat suomenkielisiä. Storytelin menestys on perustunut erityisesti äänikirjojen kuuntelussa tarvittavaan toiminnallisuuteen. Palvelussa voi aina valita kuunteleeko vai lukeeko kirjan vai hyppääkö toisesta formaatista toiseen kesken teoksen.

Suomenkieliset Epub-kirjojen lukuohjelmat

Kirjakauppiaat Adlibris ja Elisa Kirja ovat tehneet mobiililaitteille suomenkieliset lukusovellukset, jotka on liitetty niiden kauppoihin. Jos siis ostaa kirjoja jommastakummasta kaupasta ja lukee niitä puhelimella tai tabletilla, ehdottomasti helpointa on käyttää juuri sen kaupan lukuohjelmaa.

Myös näillä Epub-lukuohjelmilla voi olla käyttöä

Adobe Digital Editions ei kuulu parhaiden lukusovellusten joukkoon, mutta jotkut kirjakaupat suosittelevat tai jopa vaativat sen käyttöä kyseisestä kaupasta ostettujen kirjojen kanssa.

Windows 10:n mukana tuleva Microsoft Edge verkkoselain osaa avata Epub kirjat suoraan selainikkunaan.

Jos satut omistamaan Apple MacBook –kannettavan, jossa on suhteellisen tuore MacOS-käyttöjärjestelmä, niin sen mukana on tullut Books-lukusovellus. Se on yksi markkinoiden parhaita Epub-kirjojen lukemiseen, eikä sen lisäksi pitäisi paljon muuta tarvita.

freda, sähkökirjojen lukusovellus