Parhaat e-kirjojen lukuohjelmat ja äänikirjojen kuunteluohjelmat puhelimeen

fbreader e-kirjojen lukuohjelma tabletissa
Fbreader tabletissa.

Puhelimella on kätevä lukea e-kirjoja ja kuunnella äänikirjoja silloin kun lukulaitetta tai tabletia ei satu olemaan käytössä. Uusissa puhelimissa on suhteellisen suuri ja tarkka näyttö, jolta voi lukea pitkääkin tekstiä. Lukukokemus sekä puhelimella että tabletilla on eniten riippuvainen ohjelmasta, jolla kirjaa luetaan tai kuunnellaan. Tässä vinkkejä sen oman parhaan luku- ja kuunteluohjelman löytämiseen.

Yhteen kirjakauppaan sitoutunut kirjojen ystävä

Mikäli olet sitoutunut johonkin määrättyyn kirjakauppaan, silloin järkevintä on käyttää kyseisen kaupan tarjoamaa luku- ja kuuntelusovellusta. Suurena etuna on kirjojen ostamisen, lataamisen, lukemisen ja oman sähköisen kirjaston hallinnan helppous samassa ohjelmassa.

Esimerkiksi Elisa Kirja ja Adlibris ovat suomeksi toimivia luku- ja kuunteluohjelmia, joista on suora yhteys vastaaviin kauppoihin. Kumpikin löytyy Google Play ja Apple App Storesta (Adlibris Letto on kirjasovelluksen nimi).

Kuukausimaksulliset palvelut, kuten Storytel, Nextory ja Bookbeat tarjoavat myös kirjojen luku- ja kuunteluohjelman, joilla palvelun käyttö hoituu niin puhelimella kuin tabletillakin.

Suuret ulkomaiset kaupat, kuten Amazon, Apple Books, Google Play Books ja Kobo ovat myös tehneet asiakkailleen ilmaiset kirjasovellukset. Amazonista ostettuja e-kirjoja ei edes voi lukea millään muulla kuin Amazon-sovelluksella. Jos ostat kirjasi Apple Books -kaupasta, et voi myöskään valita lukuohjelmaa, vaan sinun on käytettävä Books-sovellusta. Se on saatavilla Mac-tietokoneille, iPadiin ja iPhoneen.

Yhdysvaltalaisten yritysten sovelluksia käytettäessä yksityisyydensuoja ei ole välttämättä sillä tasolla mihin Euroopassa on totuttu. Esimerkiksi Amazon on jäänyt kiinni yksityiskohtaisesta kirjojen lukemisen seurannasta. Joillakin asetusten muutoksella asiaan voi vaikuttaa.

Kaupoista riippumattomia luku- ja kuunteluohjelmia

aldiko älypuhelimessa e-kirjojen lukemiseen
Aldiko puhelimessa.

Kaikki seuraavat sovellukset ovat ladattavissa Apple App Storesta ja Google Play -palvelusta. Lukuohjelmat osaavat avata EPUB-muotoisia kirjoja (Suomessa kaikkien kauppojen käyttämä formaatti), ja moni sovellus osaa myös avata HTML, TXT ja PDF -dokumentteja.

  • Aldiko Book Reader
  • Cool Reader
  • FBReader
  • Fullreader
  • KyBook (vain Applen laitteille)
  • Moon+ Reader (vain Android-laitteille)
  • NeoSoar
  • Pocketbook Reader
  • Universal Book Reader

Mikä näistä lukuohjelmista on paras? Mikäli kirjakokoelma koostuu monenlaisista e-kirjaformaateista, FBReader on hyvä valinta, vaikka sovellus ei kaikista kaunein olekaan, mutta toimii. Moon+ on pitkään ollut monen lukijan suosikki, kuten myös Aldiko.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *