Vinkkejä uuden lukulaitteen käyttöönottoon ja ajan järjestämiseen lukemiselle

Amazon Kindle e-kirjojen lukulaite auringossa

Lahjaksi ostettua tai saatua e-kirjojen lukulaitetta on syytä aluksi hieman tutkia, että siitä saa irti sellaisen lukukokemuksen kun itse haluaa. Sen jälkeen voikin keskittyä lukuajan järjestämiseen kaikille niille kirjoille, jotka ovat jääneet viime aikoina lukematta – olipa kirja sähköinen, äänitallenne tai perinteinen paperille painettu teos.

Säädä ainakin nämä asiat kuntoon uudessa lukulaitteessa

 • Wi-Fi. Liitä laite langattomaan verkkoosi, jotta sillä pääsee internetiin ja kirjakauppaan.
 • Selvitä miten laitteeseen saa lisää kirjoja. Tapoja on useita, mutta kaksi helpointa ovat: lataa kirjoja kaupasta, ja omalta tietokoneelta (muistikortti tai USB-kaapeli) jos niitä on jo kertynyt kiintolevylle talteen.
 • Taustavalo. Ruutua valaisevan taustavalon tehtävä on mahdollistaa lukeminen myös hämärässä tai pimeässä. Joissakin laitteissa valon määrä säädetään itse, joissakin se on automaattista.
 • Kirjasimen koko. Tämä on kenties yksi ihmiskunnan historian suurimmista keksinnöistä sitten aina auki olevan verkkokirjakaupan keksimisen jälkeen. Jokaisen kirjan kirjasimen kokoa voi muuttaa juuri omille silmille sopivaksi. PDF-dokumentit ovat erilaisia, eikä niiden lukeminen suju samalla tavalla.
 • Etsi valikko, jostaa saat näkyviin kirjan sisällysluettelon. Varsinkin tietokirjassa on tarvittaessa kätevä hypätä määrättyyn kohtaan.
 • Hakukone kirjan sisältöön. Jokaisen e-kirjan sisältöön voi tehdä hakuja.

Kirjakauppiaiden vinkkejä lukuajan järjestämiseksi

Suuren yhdysvaltalaisen Powell’s-kirjakauppaketjun kauppiaat tarjoavat omat vinkkinsä miten kiireinen ihminen saa organisoitua aikaa kirjojen lukemiseen.

 • Vaikka on miten kiireinen ja aktiivinen, lukuhetkiä löytyy kun pitää aina mukanaan kirjoja. Joskus se on e-kirja puhelimessa, tai auton penkillä voi pitää kesken olevaa kirjaa mukana.
 • Lue tietokirjan jälkeen romaani ja päinvastoin. Hyvää vaihtelua, joka pitää mielenkiinnon yllä.
 • Kuuntele äänikirjoja kun teet jotain muuta.
 • Jos jokin kirja ei oikein jaksa innostaa, kokeile toista kirjaa. Aikaisempaan teokseen voi aina palata myöhemmin.
 • Lukuhetkiä varten voi järjestää kotiin rauhallisen nurkkauksen tai sopivan ympäristön johonkin muualle, missä televisio ei pauhaa, vaan voi keskittyä lukemiseen. Jos kuuntelet samalla musiikkia, valitse musiikkia ilman laulua.

Monet suomalaiset kirjojen ystävät pitävät kesää ja kesälomaa puolipakollisena aikana lukea paljon. En oikein usko tällaiseen kirjamättöön. Itse olen huomannut ainoan lähes pakollisen ajan lukea lomalla on silloin jos matka on vienyt lentokentälle tai lentokoneeseen. Jonkun kirjan tai kohteen matkaoppaan lukeminen vie nopeasti perille.

woman reading in airplane by edward conde
Kuva: Edward Conde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image