Mekaanisten näppäimistöjen virittely on nosteessa paljon kirjoittavien ja pelaavien parissa

mekaaninen, räätälöity näppäimistö. kuva Paul esch-laurent.
Kuva: Paul Esch-Laurent.

Joillekin riittää tabletin tai puhelimen kosketusnäytöllä näkyvä näppäimistö, mutta toisille ei riitä mikään kaupan hyllyltä löytyvä tietokonenäppäimistö, vaan sellainen on rakennettava itse. Nämä hifistelijät ovat usein paljon kirjoittavia ihmisiä tai peliharrastajia, jotka haluavat persoonallisen ja juuri omille sormille säädetyn näppäimistön. Parin viime vuoden aikana asiasta on sosiaalisen median avulla kasvanut ilmiö.

Wired kertoo nuoresta miehestä, joka kirjoittaa paljon, pelaa paljon, ja julkaisee myös videoita. Hän on omistautunut mekaanisten näppäimistöjen tuunaamiseen, nousten huomion keskipisteeksi videolla missä hän rakentaa 3500 dollarin näppäimistön.

Tavallinen kannettavan tietokoneen näppäimistön naputtelija tässä vaiheessa viimeistään ihmettelee homman mielekkyyttä. Alunperin, kun mekaaniset näppäimistöt tulivat kauppoihin, niillä haettiin hyvää tuntumaa näppäimen liikkeeseen. Kirjoittajalla oikea tuntuma saattaa nopeuttaa kirjoittamista ja vähentää virheitä. Pelaajalla puolestaan on tarkka kontrolli näppäimen painallukseen ja pystyy mahdollisesti nopeampaan toistoon.

Näppäimistön personointi ja erityisesti sen ääni on noussut suureen arvoon virittelijöiden keskuudessa parin viime vuoden aikana. Aiheeseen kokonaan keskittyvän sivuston Switch and Click ylläpitäjä arvelee pandemian olleen keskeinen tekijä mekaanisten näppäimistöjen rakentelun nousuun juuri nyt. Ihmiset olivat paljon aikaa tietokoneillaan ja heillä oli viimein aikaa kiinnittää huomiota asioihin, joita olivat ehkä halunneet muuttaa jo kauan sitten.

Siinä missä valmiin mekaanisen näppäimistön suosituimman kategorian hintataso on 100 euron tasolla, itse rakennetun näppäimistön hinta lähtee siitä ylöspäin. Tärkeimmät komponentit ovat kehikko, piirilevy, kytkimet ja näppäinten hatut. Kytkimet ovat käyttökokemuksen kannalta tärkein komponentti. Hatut ovat puolestaan helppo tapa personoida näppäimistö, jopa käsin tehdyillä tuotteilla.

mekaanisen näppäimistön kytkin

Mikäli askartelu kiinnostaa, varsin pitkälle siinä pääsee ilman juotostaitoja. Esimerkiksi kytkimet ovat yleensä muovisia, joita on tarjolla lukuisia malleja. Ne määrittelevät näppäimen liikkeen ja äänen.

Jos laitteiden rakentelu tuntuu liian suurelta urakalta, mutta olisi mukava vaihtaa joidenkin näppäinten paikkaa oman tietokoneen näppäimistöllä, niin siihen löytyy apua ohjelmista, joiden avulla sen voi tehdä varsin helposti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *