E-kirjojen teknologiaa: miltä tilanne näyttää ja mitä voimme odottaa

bookeen notea lukulaite

Yhä useampi lukija lukee kirjoja verkossa tai lukulaitteeseen ladattuna. Tämä on näkynyt myös useassa tutkimuksessa, joissa on tutkittu lukijoiden käyttäytymistä. Esimerkiksi vuonna 2020 julkaistussa tilastossa huomattiin, että Ruotsissa yhä useampi kirja myydään fyysisen version sijaan e-kirjana. Sähköisen kirjan ja äänikirjan menestys on jo totista totta naapurimaassa.

E-kirjojen lukemiseen kehitetyt applikaatiot ja laitteet ovat tehneet kirjojen lukemisesta helppoa. Lukijan ei tarvitse olla mikään tietotekniikan asiantuntija, vaan kuka tahansa oppii varmasti muutaman uuden asian mikä vaaditaan e-kirjojen lukemiseen.

Olemme aikaisemmin tutkineet sitä, että miten uudet laitteen voi ottaa käyttöön nopeasti ja helposti. Sinun kannattaa tutustua tähän oppaaseen ennen oman laitteesi ostoa, niin tiedät kuinka helppoa kirjojen hankkiminen ja niiden lukeminen laitteen avulla on.

Uudet kirjat saatetaan julkaista vain verkossa

kirjojen kansikuvia

Aivan kuten kävi aikanaan CD-levyjen sekä C-kasettien kanssa musiikin siirryttyä verkkoon, nykyään osa kirjoista julkaistaan vain verkossa. Saattaa myös olla, että osa kirjoista julkaistaan aluksi vain verkossa, jotta nähdään se, että lukevatko ihmiset kyseistä kirjaa.

Tämä sähköistyminen tarkoittaa myös sitä, että yhä laajempi valikoima kirjoja voidaan tuoda ihmisten saataville. Tämä johtuu siitä, että kerran tuotettu e-kirja voidaan pitää kauppojen ja kirjastojen valikoimissa ilman saman kokoista budjettia mikä aikoinaan vaadittiin painosten tekemiseen ja varastointiin.

Toinen uusi kategoria kirjojen joukossa ovat lyhyet novellit. Aikaisemmin niitä julkaistiin lähinnä kokoelmina siksi, että saatiin kokoon esimerkiksi 300 sivuinen kirja missä oli 10 novellia.

Nykyään nämä novellit voidaan julkaista itsenäisinä teoksina. Näin niiden pituutta ei tarvitse muokata tai etsiä muita saman tyylisiä kertomuksia kokoelmaan. Lukijan tehtäväksi jää hakea ja lukea vain se materiaali mikä kiinnostaa.

Laitteiden tehokkuus vain paranee

Moni lukee ja kuuntelee kirjoja puhelimella koska se on aina mukana ja kevyt pitää kädessä. Tablet on hieman raskaampi eikä akku tahdo kestää kovin pitkään, mutta värinäytöltä on mukava lukea esimerkiksi tietokirjoja, sarjakuvia, tai muuta kuvitusta sisältäviä kirjoja.

Lukulaitteiden akut kestävät viikosta kuukausiin käyttömäärästä ja -tavasta riippuen. Silti laitteet ovat erittäin kevyitä koska niissä on erikoisnäyttö (E ink) eikä akun tarvitse olla suuri. Esimerkiksi Kindle Paperwhite -version akun kesto on lähes 30 tuntia. Tyypillinen lukuaika e-kirjoille on 30 minuutista tuntiin vuorokaudessa, joten käytännössä tämän laitteen akulla se tarvitsee ladata noin kerran kuukaudessa. Vaikka olisitkin ahkera kirjojen lukija, on laite silti ladattava vain enintään kaksi tai kolme kertaa kuussa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *