Kustannusalan ja Sofi Oksasen kuohunnan syyt selvitetty Oulun kirjamessuilla

Oulussa Pohjois-Suomen kirjamessuilla selviteltiin kustannusalan kuohunnan syitä ja mediahuomion keskipisteessä olleiden henkilöiden roolia. Kahdesta asiasta alan hyvin tuntevat keskustelijat olivat samaa mieltä: kustannusala on mediaherkkää liiketoimintaa ja WSOY:n toimitusjohtajaa Anna Baijarsia on turhaan kohdeltu väärin.

Oulu kirjamessut: kustannusalalla kuohuu keskustelijat
Kuvassa keskustelijat vasemmalta: puheenjohtaja Pauli Vepsäläinen, Martti Ursin, Yrjö Repo, Stig-Björn Nyberg ja Ari Paulow.

Kirjojen ja lehtien kustantaminen on normaalia liiketoimintaa, mutta koska se sattuu olemaan itse osa mediaa, ala on muita liiketoimintasektoreita näkyvämpi mediassa. Esimerkkinä mainittiin tuotantolaitos, joka saattaa irtisanoa 30 tai 300 ihmistä ja siitä on pieni maininta uutisissa. Jos kustannusyhtiö irtisanoo kolme työntekijää, se voi olla etusivun juttu, jolle runsaasti mediahuomiota saavat taiteilijat voivat vielä helposti saada lisää huomiota. Kustannusyhtiön johdon tekemiset ovat erityisen tarkan analyysin kohteena paitsi kaiken median myös kustantajien omien taiteilijoiden puolelta.

Esimerkkinä kustantajan kauhun tasapainosta käytettiin Sofi Oksasen ja WSOY:n välirikkoa. Toimitusjohtaja Anna Baijars oli palkattu uudistamaan yhtiötä, mikä ei kaikkia miellyttänyt talon sisällä eikä talon ulkopuolella. Sofi Oksanen toi asian julkisuuteen omalla tavallaan kaatamalla WSOY:n ja koko kustannusalan uudistumistarpeen Baijarsin vahingoksi.

Suomessa myydään vuosittain noin 20 miljoonaa kirjaa. Yrjö Repo kertoi tuoreen tilastotiedon mukaan kaunokirjallisuuden hieman kasvaneen ja tietokirjamyynnin vähentyneen. Ruotsissa pokkarikirjojen myynti on kääntynyt laskuun, mutta e-kirjojen ja äänikirjojen myynti on puolestaan kasvussa. Suomi on kirja-alalla aiemminkin seurannut Ruotsin mallia, joten Revon ennustus e-kirjojen korvaavan ennen kaikkea pokkarit voi hyvinkin toteutua.

Categories Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image