Välkkymätön tietokoneen näyttö on olemassa: tässä kaksi sellaista

onyx boox mira, e-ink näyttö tietokonemonitori
Onyx Boox Mira.

Jotkut pitkiä päiviä tietokoneen ruutua tuijottavat tietotyöläiset, kuten kirjailijat, koodarit ja ahkerat sosiaaliseen mediaan osallistujat saattavat kärsiä oireista, jotka johtuvat LCD tai LED -näytön virkistämisestä. Näytön sisältö piirtyy jatkuvasti erittäin nopealla tahdilla uudelleen, jotta kuvapisteet pysyvät ruudulla näkyvissä. E-kirjojen lukulaitteista tuttua E ink -teknologiaa on kuitenkin sovellettu tähän tarkoitukseen, jolloin saadaan aikaiseksi välkkymätön näyttö.

Kiinalainen lukulaitteiden valmistaja Onyx markkinoi kahta E ink harmaasävynäyttöön perustuvaa monitoria liitettäväksi tietokoneisiin: Boox Mira (13 tuumaa) ja Boox Max Lumi2 (13,3 tuumaa).

onyx boox mira harmaasävynäyttö tietokoneen monitori
Onyx Boox Miran kosketusnäyttö.

Onyx Boox Mira on suunniteltu nimenomaan tietokoneen näytöksi, ei lukulaitteeksi vaikka siinä kosketuspinta onkin. Erotuskyky on 2200 x 1650 kuvapistettä, mutta alempi resoluutio 1600 x 1200 saattaa olla miellyttävämpi joillekin silmille. PC Mag testasi Miran todeten näytön olevan hyvä siinä mihin se on tarkoitettu. Asetuksia on runsaasti ja säätäminen helppoa. Hinta ja kosketusnäytön toiminnallsuus eivät miellyttäneet testaajaa. Miran hinta valmistajan omassa kaupassa on 799 dollaria.

Jollei omassa tietokoneessa ole kosketusnäyttöä, niin Miran kosketusnäytön tai Max Lumi2:n kynän avulla esimerkiksi pelit ovat helpompia käyttää. Täytyy vain muistaa, että E ink -näyttö ei pysy kovin vauhdikkaiden pelien perässä, mutta esimerkiksi casinopelit toimivat.

Onyx Boox Max Lumi2 on ensisijaisesti suunniteltu kirjoitustabletiksi, jolle voi kirjoittaa ja piirtää kynällä. Laitteessa on myös HDMI-liitin, joten siihen voi kytkeä kannettavan tietokoneen tai pöytä PC:n. Näytön erotuskyky on 2200×1650 pistettä, laitteen toiminnasta vastaa Android 11. Tämä on Lumi-tuotteen toinen version, sillä Boox Lumi on ollut myynnissä reilun vuoden. Lumi2 on Amazonissa 899 dollaria, ja edellinen version hieman edullisempi.

onyx boox lumi2 kirjoitustablet, lukulaite, monitori, näyttö
Onyx Boox Max Lumi2.

Koska E ink harmaasävynäytöt perustuvat aivan toisenlaiseen teknologiaan kuin värejä toistavat LCD ja LED -tietokonemonitorit, niin eroja on ominaisuuksissakin. Tietokonenäytöiksi tarkoitetut E ink -monitorit eivät siis toista värejä, videoiden katsominen ja nopeiden pelien pelaaminen ei oikein suju, ja näyttö päivittyy hieman hitaasti myös tekstisisällön muuttuessa. E ink näyttöä pystyy puolestaan lukemaan vaivattomasti kirkkaassa valossa, jopa suorassa auringonvalossa.

Tähän näytön päivitysnopeuteen tosin elektroniikkavalmistaja Dasung on panostanut tehdessään 13,3 tuuman kokoisen E ink -teknologiaan perustuvan tietokonenäytön Paperlike HD. Alla erittäin perusteellinen Dasungin näytön esittely ja arvio:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *