Lapset suhtautuvat e-kirjoihin mutkattomasti: hyvä tapa lukea kirjoja

Yhdysvaltalainen kustantaja Scholastic teki tutkimuksen lasten suhtautumisesta lukemiseen elektroniselta lukulaitteelta. Yhtiö tutki 2000 6-17 vuotiaiden lasten ja heidän vanhempiensa lukutottumuksia ja toiveita keväällä 2010.

25 prosenttia lapsista sanoi jo lukeneensa e-kirjan PC:llä, lukulaitteella tai puhelimella. Enemmistö, 57% lapsista kertoi olevansa erittäin kiinnostunut lukemaan nimenomaan digitaalisia kirjoja.

Ainoastaan kuudessa prosentissa perheistä oli erityinen e-kirjojen lukulaite, joten koti-PC:tä lienee käytetty lukemiseen eniten. 16% perheistä oli aikeissa hankkia lukulaitteen. 83% rohkaisi lapsiaan lukemaan e-kirjoja.

Tulee mieleen aika, jolloin Suomessa (maailman kärjessä) siirryttiin lankapuhelimista matkapuhelimiin. Jeesustelijoita riitti joka lähtöön, jotka vannoivat etteivät mokomaa säteilevää laitetta hanki. Pitivät naurettavana pelkkää ajatustakin siitä, että voisi soittaa hyödyllisen puhelun silloin kun sattui muistamaan ja oli hetki aikaa. Etteikö ihmisillä olisi muka aikaa etsiä puhelinkoppia (niin mitä?) tai mennä kotiin hoitamaan asioitaan.

Vaan kuinkas kävi. Kännykkäaikaan kasvaneet lapset ja nuoret eivät voi kuvitellakaan miten ennen tavoitettiin ihmiset, jos he pystyivät vastaamaan puhelimeen vain ollessaan määrätyssä paikassa.

Veikkaan, että sama tulee käymään e-kirjojen kanssa. Tuhlasivatko ihmiset todellakin puoli päivää käydäkseen kirjakaupassa tai odottivat viikon saadakseen Amazonin tilauksensa kotiin. Luultavasti järjetön ajatus nykyisten lasten mielestä. Mikseivät ihmiset ladanneet kirjoja netistä?

Categories Yleinen