Tiesitkö, että tabletilla e-kirjaa lukiessa voi puheella ohjata sivunvaihtoa

Apple iPad, e-kirja ja kirjoja

Joskus vain on tilanne, jolloin käsiä ei ole riittävästi tai kirjojen lukulaitteena toimiva tablet alkaa painaa käsissä. Jos sivuja saisi käännettyä ilman käsiä, niin joukko kirjojen ystäviä olisi tyytyväisiä. Onneksi tähän on ratkaisu olemassa. Kädet voi vapauttaa sivujen kääntelystä siirtymällä puheohjaukseen.

Sekä Android että Apple iPad -tableteissa ja puhelimissa on toimintoja, joiden avulla esteettömyysominaisuuksia tarvitsevat ihmiset voivat hyödyntää laitteita. Yksi näistä ominaisuuksista on puheohjaus. Esimerkiksi laitteita voi ohjata melko monipuolisesti sanomalla käskysanoja, jotka vastaavat jotakin ruudulla painettua toimintoa. Kirjaa lukiessa voi siis käskeä tabletia kääntämään seuraava tai edellinen sivu.

No niin, joku voi tietysti sanoa, että vielä helpommalla pääsee kun kuuntelee äänikirjan. Play-napin painamisen jälkeen ei tarvitse klikata mitään eikä sanoa mitään, vaan antaa mennä viimeiseen pisteeseen asti. Lukeminen ja kuuntelu ovat eri asioita. Moni mielummin lukee kuin kuuntelee kirjan.

fbreader e-kirjojen lukuohjelma tabletissa

Tässä vinkit mistä puheohjausominaisuudet tableteissa ja puhelimissa löytyvät.

Android:

  • Aktivoi esteettömyysominaisuudet: Asetukset – Esteettömyys – Voice Access – paina nappia joka aktivoi ominaisuuden
  • Lataa tabletiin Google Voice Access -sovellus.
  • Lisää ohjeita Googlen ohjesivulla. Ikävä kyllä, suomi ei vielä ole tunnettujen kielten joukossa, jollei aivan viimeisiin versioihin ole ehtinyt mukaan.

Apple iPad:

  • Ominaisuudet löytyvät uusista käyttöjärjestelmäversioista, eli sovelluksia ei tarvitse ladata.
  • Aktivointi: Asetukset (Settings) – Ääniohjaus (Voice control) – Ääniohjauksen asetukset (Set up voice control) – jonka jälkeen löytyvät sanat millä käskyjä annetaan
  • Yksityiskohtaiset ohjeet iPadille löytyvät tästä (englanniksi).

Toinen tapa helpottaa käsien painolastia on ottaa käyttöön lukulaitetta ohjaava kaukosäädinlaite, tai tabletilla luettaessa voi ladata ohjainsovelluksen puhelimeen, jolloin siitä tulee kaukosäädin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *