Pieni, taskuunkin mahtuva e-kirjojen lukulaite Onyx Boox Palma

onyx boox palma puhelimen muotoinen lukulaite

E-kirjojen lukulaitteiden koko on vuosien aikana hiljalleen kasvanut pienehköistä taskuihin ja käsilaukkuihin mahtuvista vekottimista 10 tuuman ja sitäkin suurempiin kokoihin. Siinä on etunsa, sillä suurella näytöllä voi halutessaan pitää kahta sivua esillä ja kuvat, taulukot ja kaaviot ovat paremmin katseltavissa. Pieni, puhelimen muotoinen laite puolestaan kulkee helposti mukana. Tähän saumaan Onyx on suunnitellut 6.1 tuuman kokoisella harmaasävynäytöllä varustetun Boox Palma -lukulaitteen.

Tuskin on sattuma, että Onyx on valinnut juuri puhelimen muodon Palma-lukulaitteelle. Design on kaikille tuttu, ja sellaista vimpainta on totuttu pitämään mukana. Puhelimen muoto herättää kuitenkin kysymyksen: miksi Boox Palmassa ei sitten ole puhelinta? Onyx ei asiaan ole ottanut kantaa, mutta puhelimissa on totuttu värinäyttöihin, pelaamiseen ja videoiden katseluun, jotka toiminnot eivät oikein sovellu lukulaitteen E Ink -harmaasävynäytölle.

Olen itse käyttänyt vanhaa puhelinta lukulaitteena matkojen aikana kohta parin vuoden ajan. Ideana oli omistaa varsinainen ykköspuhelin ja työtä varten mukana kulkeva tablet vain välttämättömien asioiden hoitamiseen, jotta niiden akut kestäisivät mahdollisimman pitkään. Järjestely on ollut erittäin onnistunut. Kun vanhaa puhelinta käyttää vain lukemiseen siten etteivät Wifi ja Bluetooth ole toiminnassa, laitteessa ei ole SIM-korttia, niin vanhakin (noin 5 vuotias) akku kestää pitkään.

onyx boox palma lukulaite 6.1 tuuman harmaasavöynayttö

Boox Palman lukulaitteille suunniteltu näyttö puolestaan vie niin vähän sähköä, että akun kesto pitäisi olla viikkoja.

Palma-lukulaitetta voi käyttää myös äänikirjojen kuunteluun sillä laitteessa on kaiuttimet ja USB-C porttiin voi hankkia liittimen johon sopii joko kuulokkeet tai kaiuttimet. Android versio 11 ohjelmiston mukana on myös Google Play -sovelluskauppa. Kaikki ohjelmistot eivät Palmassa kuitenkaan toimi kunnolla erilaisen näytön vuoksi.

Onyx on kuitenkin nähnyt paljon vaivaa nopeuttaakseen E ink -näytön toimintaa. Sitä varten laitteessa on varsinaisen suorittimen lisäksi myös grafiikkaprosessori. Vaikutuksen näytön päivitysnopeuteen huomaa katsomalla esimerkiksi videota missä tubettaja ruotii laitteen toimintaa perinpohjaisesti.

Kiinalainen Onyx on jo vuosia valmistanut monen kokoisia lukulaitteita, oli ensimmäisten valmistajien joukossa kehittämässä kirjoitustableteja joille voi kirjoittaa kynällä, ja yhtiön tuotteet saavat jatkuvasti hyviä arvioita ympäri maailman. Tuotteiden jakelu vain on ollut tähän asti keskittynyt Kiinan ja USAn markkinoille, mutta nyt tilanne on muuttunut. Yhtiö on avannut EU-alueelle kaupan. Sieltä Palma-lukulaitteen voi tilata 300 eurolla.

Onyx Boox Palma -lukulaitteen keskeiset ominaisuudet ja tekniikkaa

onyx boox palma
 • 6.13 tuuman E Ink HD Carta harmaasävynäyttö.
 • Näyttö on valaistu ja valon sävyä voi säätää.
 • Näytön erotuskyky 824 x 1648 kuvapistettä (300 pistettä tuumalla, ppi).
 • Android 11 käyttöjärjestelmäohjelmisto, mukana myös Google Play sovelluskauppa.
 • CPU: Qualcomm Octa-core ja BSR GPU grafiikkaprosessori.
 • 6GB (LPDDR4X) RAM-muistia.
 • 128GB (UFS2.1) tallennustilaa.
 • Wi-Fi (2.4GHz + 5GHz) internet-yhteys.
 • Bluetooth 5.0.
 • 16 megapikselin kamera, jossa LED valo.
 • USB-C liitäntä, jota voi käyttää myös kuulokkeille.
 • MicroSD muistikorttipaikka.
 • Kaiuttimet.
 • Microfoni.
 • Avaa tiedostoformaatit: PDF, DJVU, CBR, CBZ, EPUB, AZW3, MOBI, TXT, DOC, DOCX, FB2, CHM, RTF, HTML, ZIP, PRC, PPT, PPTX.
 • Kuvaformaatit: PNG, JPG, BMP, TIFF.
 • Audiotiedostot: WAV, MP3.
 • Akku 3950mAh Li-ion Polymer.
 • Ulkomitat: 159 x 80 x 8.0mm.
 • Paino noin 170g.

The Ebook Reader kertoi uudesta tuotteesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *